U trendu

Ako ste nestrpljivi, ovo je jednostavan način kako da ubrzate kiseljenje kupusa

Zima je nezamisliva bez kiselog kupusa. Od njega se prave najfinija jela u hladne zimske dane, a pun je vitamina i minerala. Brže kiseljenje kupusa je moguće i kod kuće pomoću ovih saveta

Ako imate uslove i sami kiselite kupus, postoji nekoliko saveta kojima možete ubrzati proces kiseljenja. Glavice kupusa u ovo doba su dostupne posvuda pa birajte one sveže, čvrste i neoštećene.

Saveti za brže kiseljenje kupusa
Kupus je tradicionalna omiljena zimnica, lako se uzgaja i može se povoljno nabaviti. Takođe se može dugo čuvati, a ukusan je sirov kao i kuvan.

Njegova brojna lekovita svojstva imaju pozitivan učinak na organizam, a jela od kupusa su itekako ukusna pa su hladni dani nezamislivi bez sarme i variva koji čine ovu namirnicu popularnom.

Za kiseljenje kupusa nije nužno imati poseban prostor, mnogi to rade u stanovima i na balkonima.

Srednje i kasne sorte kupusa sadrže više šećera, koji je pogodan za fermentaciju. Glavica neka bude gusta sa što manje oštećenih listova. Mora biti tvrda i zelene boje, a poželjno je i da je široka kako bi njeni listovi bili dovoljno veliki za pripremu budućih jela.

Pažljivo očistite kupus i odstranite oštećene delove. Slažite glavice tako da je koren okrenut ka dolje, a po želji isecite ostatak kupusa koje ćete gurati između glavica i tako popuniti prostor.

Odaberite pravu posudu, možete iskoristiti kantu, staklene tegle ili posude od emajla, a izbegavajte one aluminijumske. Obratite pažnju da je posuda čista i da ima dobar poklopac kako bi se kupus brže ukiselio, ali i da sprečite širenje mirisa koji se počnu stvarati nakon nekog vremena.

Manje posude ili kante ubrzaće ovaj proces kao i toplije područje ili viša temperatura. Takođe, brže će se ribanac, četvrtine i polovine ukiseliti nego cele glavice.

Osim toplijeg mesta, dodavanje malo šećera u posudu može ubrzati proces fermentacije.

Seckanom kupusu treba od dva do sedam dana da se ukiseli, s tim da povremeno treba sklanjati penu koja se stvara tokom procesa, dok je celim glavicama potrebno oko dve nedjelje, najmanje, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar