U trendu

Kako se peku paprike u stanu: Samo uz jedan način vam dom neće danima mirisati

U većini kuća s prvim danima septembra ubrzano se počinje sa pripremom zimnice, a miris pečene paprike širi se iz mnogih dvorišta. Bilo da je pripremate kao ajvar ili je pečenu stavljate u zamrzivač, ona je pogodna za najrazličitija jela i uvek je dobro rešenje za brzi doručak ili večeru.

Pečenje paprike ume da bude veliki posao, naročito zato što se isprlja cela kuhinja, a kuća danima miriše na dim. Najbolje rešenje bi bilo – po starinski – „smederevac“ u dvorištu, da se domaćica ne bi preznojavala, a paprike se peku tako da se sačuva što više vitamina.

Ko god ima terasu, može da organizuje savremenu verziju ovog posla i u gradu. Naravno, ne mislimo da iznesete šporet iz kuhinje, već da nabavite lagani električni roštilj koji ćete uključiti vodeći računa o svim merama bezbednosti. On, po pravilu, ima u dnu dublji sud nalik plehu za pečenje koji treba napuniti hladnom vodom do oznake proizvođača. Morate ovo obaviti dok roštilj još nije uključen i stalno voditi računa da nivo vode ne padne ispod minimalne granice.

Na rešetku ređajte oprane i osušene paprike, pa ih pecite ravnomerno ih okrećući tako da budu pečene sa svih strana. Voda u sudu pod rešetkom drastično smanjuje pojavu dima pa se ni komšijama ni vama neće zacrveneti oči već posle petnaest minuta ove kulinarske akcije, piše Lepa i srećna.

Takođe, nije neophodno da na pijaci birate one najravnije (pa i najskuplje) paprike za pečenje, jer je rešetka praktičnija od ravne ploče ringle ili drugih tipova roštilja. Na njoj se svaka paprika ispeče, čak i ona „kvrgava“ i kriva.

Konačno, zahvaljujući isparavanju vode, paprika će zadržati jedrinu i punoću čak i kad je ispečete. Ne zaboravite, cilj nije da joj „uzmete dušu“ time što ćete je mrcvariti dok cela ne izgori, već samo da oprljite kožicu kako bi se lepo i lako oljuštila za dalju pripremu. Paprike pakujte šerpu sa debelim dnom, poklopite i preko poklopca stavite vlažnu kuhinjsku krpu. Kad sve budu pečene, neka stoje u tom sudu dok se ne ohlade dovoljno da možete da ih ljuštite ili neljuštene pakujete u zamrzivač.

Ako živite u stanu bez terase, ovakvo pečenje na roštilju se savetuje samo ako imate jak aspirator, jer se intenzivni mirisi ipak šire. Za vas je možda bolje rešenje da paprike ispečete u rerni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.