U trendu

Nije svejedno, evo kako da izaberete najbolje glavice za kiseljenje kupusa

Jedna od glavnih preokupacija velikog broja domaćica ovih dana jeste kiseljenje kupusa. I dok sam proces može da zavisi od brojnih faktora, ipak najvažnije je izabrati dobar kupus!

Oni eksperti za kiseljenje kupusa uglavnom preporučuju futoški kupus. Glavice bi trebale biti oko 3-4 kilograma, ovalne, s tim da listovi budu izrazito svetli. Naravno, postoje i druge vrste kupusa koje su dobre za kiseljenje, a mnogi preporučuju i “bijeljnski” kupus, koji je sitniji, baš kao i “srpski melez”, izuzetno popularan među srpskim domaćicama.

Glavice bi trebale biti izrazito čvrste, ali sami listovi ne bi trebali biti slepljeni u toj meri da voda i so ne mogu da dopru do srži samog kupusa.

Kupus za kiseljenje se stavlja u toku druge polovine novembra ili prve polovine decembra. Kupus se očisti od spoljašnjih listova, zareže koren, pa stavlja u bure tako da koren bude dole kako je kupus rastao.

Tako naređano bure naliti hladnom vodom, najbolje izvorskom ili bunarskom. Na kraju u vodi rastvoriti 3 kg soli na 100 kg kupusa i preliti.

Ako neko voli slanije može dodati još 1 kg soli ali je 3 kilograma sasvim dovoljno. U napunjeno bure ukrstiti 2 daske i preko njih staviti veliki kamen.

Prvih 5-6 nedelja pretakati ga dva puta nedeljno, tako što se pod slavinu podmetne lonac ili kanta, istoči voda iz kupusa pa se zatim ponovo ista vrati odozgo u kupus. Tako nekoliko puta. Na kraju vam samo ostaje da uživate u plodovima svog rada tokom cele zime, a nekima glavice potraju i do proleća.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар