U trendu

ATP negira da nije reagovala na navode o korupciji

Čelnici Udruženja teniskih profesionalaca (ATP) oštro su danas demantovali tvrdnje da se nije adekvatno reagovalo na informacije da je bilo koji igrač bio umešan u nameštanje mečeva.

Izvršni direktor ATP-a Kris Kermoud rekao je to na današnjoj konferenciji za medije u Melburnu, odgovarajući tako na navode Bi-bi-sija i Bazfida (Buzzfeed), koji su u noći izmedju nedelje i ponedeljka objavili da imaju dokaze o nameštanju, kao i da ATP nije reagovao na prijave o tome.

„Jedinica za integritet tenisa (TIU) i teniske vlasti apsolutno odbacuju bilo kakve navode da su dokazi o nameštanju zataškavani iz bilo kog razloga, kao i da nisu temeljno istraživani. Izveštaji Bi-bi-sija i Bazfida odnose se na dogadjaje od pre oko 10 godina, ali mi ćemo svakako istražiti sve nove informacije, jer uvek to radimo“, rekao je Kermoud.

TIU je osnovana 2008. godine i zadužena je za borbu protiv korupcije u tenisu. Ona je do sada osudila i suspendovala desetine igrača, uglavnom niže rangiranih.

U izveštaju Bi-bi-sija i Bazfida navodi se da su tokom istrage dobili nove informacije i da su razgovarali sa desetinama sagovornika, ali nisu objavljena imena, osim Nikolaja Davidenka i Martina Vasala Arguela.

Njihov meč iz 2007. godine u Sopotu prekinut je kada su kladionice otkazale sve uplate zbog sumnjivih aktivnosti. To je izazvalo istragu ATP-a. U izveštaju se navodi i da osmoro tenisera koji su ranije nameštali sada učestvuje na Australijan openu.

Izveštaj navodi da je Davidenkov meč bio namešten, ali je prvi čovek ATP-a rekao da mora da postoji konkretan dokaz da bi se igrač suspendovao.

„Potrebni su nam dokazi. Istraga o meču u Sopotu 2007. godine nije donela dovoljne dokaze. Kao što navodi Bazfid, istraga je naišla na nepremostive prepreke i jednostavno nije bilo moguće utvrditi ko je kriv u tom slučaju“, rekao je Kermoud.

On je istakao da ATP ne toleriše korupciju.

„Istrage TIU donele su 18 presuda, od čega je šest doživotnih suspenzija. Imamo politiku nulte tolerancije po ovom pitanju. Ne opuštamo se, stalno smo na oprezu po ovom pitanju“, rekao je Kermoud.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.