U trendu

Audi preko Zaubera ulazi u Formulu 1

BERLIN – Nemački proizvođač automobila Audi kupio je manjinski paket deonica Zauber grupe, saopštila je danas švajcarska kompanija.

„Zauber grupa sa ponosom objavljuje da je, prema planovima iz oktobra prošle godine, Audi stekao manjinski udeo u Zauber grupi. Ovo je važna prekretnica na putu ulaska Audija u Formulu 1, koji je planiran za 2026, u kojem će Zauber grupa biti strateški partner nemačkog brenda“, saopšteno je iz Zaubera.

Audi je u avgustu prošle godine najavio da će ući u F1 2026. godine. Tada je objavljeno da će od 2026. na snagu stupiti nova tehnička pravila, prema kojima će bolidi biti jednako snažni, ali štedljiviji i ekološki prihvatljiviji, jer će njihova emisija ugljen dioksida biti svedena na nulu.

Audi će od 2026. ući u F1 sa svojom fabričkom ekipom, za koju motor razvija Folksvagen, a konstrukcija bolida je poverena Zauberu.

Nemački mediji navode da će Audi postepeno kupovati pakete deonica Zaubera, dok ne bude imao 75 odsto u svom vlasništvu.

Zauber je u svetu automobilizma od 1970. godine, a 1993. je ušap u šampionat F1. Švajcarska kompanija je od 2006. do 2009. godine sarađivala sa BMV-om, a 2008. Poljak Robert Kubica je doneo jedinu pobedu u istoriji Zauberu na Velikoj nagradi Kanade.

Zauberovi bolidi se od 2018. takmiče pod imenom Alfa Romeo rejsing.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar