Australija bi da se ‘opere’ od skandaloznog odnosa prema Novaku

Dok najbolji teniser sveta Novak Đoković provodi već četvrti dan u imigracionom pritvoru u Melburnu, australijske vlasti nastoje danas da pravno obrazlože svoju odluku i ponište skandalozan odnos prema srpskom teniseru, navodi Rojters.

Đokovićevi advokati će sutra pre podne po australijskom vremenu, odnosno večeras u ponoć po srednjoevropskom, imati na raspolaganju dva sata da obrazlože Novakov slučaj, kao i nadležno odeljenje vlade Australije, koje bi trebalo da iznese svoju argumentaciju do sutra u 15 časova, potvrđeno je iz federalnog suda.

Ministar zdravlja Greg Hant je na današnjoj konferenciji za novinare odbio da komentariše Novakovo zatvaranje, ali je lakonski primetio da su vize ukinute još nekolicini učesnika.

Ne pominjući direktno Novaka, ministar finansija Sajmon Birmingem, izjavio je na televiziji Kanal 9 da „postoji jasna razlika između viza i uslova za ulazak“ i naglasio da uslovi za ulazak imaju prioritet u odnosu na vizu.

Đoković osporava odluku da mu se ukine viza i u subotu je prekinuo ćutanje predočivši da mu je odobreno izuzeće zbog preležanog kovida-19 u decembru prošle godine.

Drama i skandal u Melburnu potresli su svet tenisa i izazvali tenzije između Srbije i Australije, ali i postali poligon za eskalaciju sukoba između vakcinisanih i anti-vaksera širom sveta, prenosi Rojters.

Češka igračica Renata Voracova, koja je bila zatočena u istom pritvorskom hotelu kao i Đoković i kojoj je ukinuta viza zbog problema sa izuzećem od vakcine, napustila je Australiju, a prethodno je ušla u zemlju i igrala na jednom turniru.

Đokovićeva situacija je skrenula pažnju svetske javnosti i na skromno zdanje hotela u Melburnu koji je do „slučaja Novak“ bio najpoznatiji po azilantima koji su se žalili da im australijske imigracione vlasti daju ucrvljanu hranu za jelo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)