U trendu

Bah: Neki ruski atletičari moći će da nastupe u Riju

Predsednik Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah izjavio je danas da će pojedini ruski atletičari moći da se takmiče na Igrama u Rio de Žaneiru pod zastavom svoje zemlje.

„Atletičari za koje se proceni da su čisti i koji nisu uhvaćeni u dopingu, moći će da se takmiče pod zastavom Rusije, jer samo članovi nacionalnih komiteta mogu da nastupaju na Olimpijskim igrama. Ruski olimpijski komitet nije suspendovan“, rekao je Bah novinarima u Lozani.

MOK je ranije danas podržao odluku Medjunarodne atletske federacije (IAAF) da produži suspenziju ruskim atletičarima.

Na sastanku u Lozani, MOK je naveo da sportisti ozbiljno sumnjaju da takmičari koji dolaze iz Rusije i Kenije „nisu čisti“.

Bah je rekao da atletičari iz Rusije koji žele da nastupe na Igrama u Riju moraju da dokažu da su čisti na „medjunarodnim testovima ili na testovima koje su odobrile medjunarodne vlasti“.

On je naglasio da „ukaljani“ testovi neće biti prihvaćeni.

Predsednik MOK-a naglasio je da su osim atletičara suspendovani i drugi koji su umešani u doping skandal u Rusiji, uključujući i trenere i lekare.

Bah je kazao i da antidoping sistem „ima neke nedostatke“.

„Moramo da pojasnimo obaveze svih. Stvari moraju biti transparentnije. Svako mora da bolje razume ko šta radi i ko je za šta odgovoran“, rekao je Bah.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar