U trendu

Bekenbauer negirao da je isplaćen mito za dobijanje SP 2006.

Legendarni nemački fudbaler Franc Bekenbauer negirao je danas da je platio mito kako bi Nemačka dobila organizaciju Svetskog prvenstva 2006. godine.

„Nikada nikome nisam dao novac kako bi Nemačka dobila Svetsko prvenstvo. Siguran sam da to nije učinio nijedan član Organizacionog odbora kandidature“, naveo je Bekenbauer u saopštenju koje je objavio njegov menadžment.

Nemački nedeljnik Špigl u petak je preneo da je Organizacioni odbor kandidature Nemačke za domaćina Mundijala 2006. godine osnovao crni fond od 10,3 miliona švajcarskih franaka, a da je sumu obezbedio bivši direktor Adidasa Robert Luis-Drajfus.

Kako je navedeno, novac je isplaćen pre nego što je Fifa donela odluku o domaćinu Mundijala, da bi se obezbedili glasovi četvorice azijskih delegata od ukupno 24 člana Izvršnog komiteta Fife.

Fifa je navela da su to „veoma ozbiljni navodi“ i da će biti „ispitani u sklopu istrage“.

Špigl je naveo da su za crni fond znali predsednik Fudbalskog saveza Nemačke Volfgang Nirsbah i pojedini visoki zvaničnici Saveza.

Nirsbah je juče negirao tvrdnje o isplati mita.

Fifa je 6. jula 2000. godine dodelila domaćinstvo Nemačkoj. Azijski delegati su se priključili evropskim u glasanju za Nemačku, koja je sa 12:11 pobedila Južnu Afriku, pošto se Čarls Dempsi sa Novog Zelanda uzdržao od glasanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.