U trendu

Belorusije zatražila od Japana informacije o Timanovskoj

MINSK – Beloruska ambasada u Tokiju uputila je zvaničan zahtev japanskim vlastima za informacije o atletičarki Kristini Timanovskoj, koja je odbila da se ukrca na let za Belorusiju i zatražila azil.

U izveštaju agencije RIA se navodi da je 24-godišnja beloruska sprinterka, koja je danas trebalo da se takmiči u trci na 200 metara na Olimpijskom stadionu, izjavila da joj je neko iz beloruskog olimpijskog tima naredio da prekine takmičenje i da pođe na aerodrom da se ukrca na let kompanije Turkiš Erlajns, prenosi Rojters.

Ona je to odbila, zatražila je zaštitu od japanske policije na aerodromu Haneda i provela noć u aerodromskom hotelu, potvrdio je predstavnik MOK Mark Adams na konferenciji za novinare.

Timanovska je danas otišla u ambasadu Poljske u Tokiju, a jutros je francuski ministar za evropska pitanja Kleman Bon izjavio da bi „bila čast ako bi Evropa odobrila politički azil atletičarki Kristini Timanovskoj“, preneo je ranije Rojters.

U međuvremenu je i ambasada Češke Republike u Tokiju saopštila da je u procesu „intenzivne komunikacije“ sa japanskim vlastima u vezi sa beloruskom atletičarkom i da čeka njihov odgovor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.