U trendu

Benzemi „Zlatna lopta“ Frans fudbala

PARIZ 18. oktobra (Tanjug) – Francuski fudbaler Karima Benzema osvojio je „Zlatnu loptu“, koju ugledni list Frans fudbal dodeljuje najboljem igraču sveta.

Na spektakularnoj svečanosti u Parizu, napadaču Real Madrida sinoć je uručeno priznanje koje je zaslužio osvajanjem Lige šampiona i La Lige i ukupno 44 gola, od čega 15 u elitnom takmičenju.

Benzema je peti Francuz koji je dobio ovo priznanje, a prvi još od Zinedina Zidana 1998. godine.

Drugo mesto osvojio je Robert Levandovski (Bajern/Barselona), a treće Sadio Mane (Liverpul/Bajern).

Četvrti je Kevin De Brujne (Mančester Siti) , peto mesto pripalo je Mohamedu Salahu (Liverpul), a u Top 10 su još Kilijan Mbape (PSŽ), Tibo Kurtoa (Real Madrid), Vinisijus (Real Madrid), Luka Modrić (Real Madrid) i Erling Haland (Dortmund/Mančester Siti).

Potom slede Heung-Min Son (Totenhem), Rijad Marez (Mančester Siti), Sebastijan Ale (Ajaks/Dortmund), Fabinjo (Liverpul), Rafael Leao (Milan) i Virdžil Van Dajk (Liverpul).

Srpski reprezentativac Dušan Vlahović (Juventus) podelio je 17. mesto sa Kazemirom iz Mančester Junajteda i Luisom Dijazom iz Liverpula, a iza njih su Kristijano Ronaldo (Mančester Junajted) i i Hari Kejn (Totenhem).

Na 22. mestu je tandem Mančester Sitija Fil Foden i Bernardo Silva, uz Trenta Aleksandera Arnolda iz Liverpula, dok su 25. mestu čak šestorica fudbalera – Antoni Ridiger (Čelsi/Real Madrid), Džosua Kimih (Bajern), Majk Manjan (Milan), Darvin Nunjez (Benfika/Liverpul), Kristofer Nkunku (Lajpcig) i Žoao Kanselo (Mančester Siti)-

Nagradu za najboljeg mladog fudbalera „Rejmond Kopa“ osvojio je Pablo Gavi iz Barselone, priznanje „Lav Jašin“ za najboljeg golmanu pripalo je Kurtoi iz Reala, a golgeteru Barselone Robertu Levandovskom nagrada „Gerd Miler“ za najboljeg napadača.

Fudbaler Bajerna Sadio Mane dobio je priznanje „Sokrates“ za društvenu inicijativu i društveni rad, a najbolja fudbalerka drugu godinu zaredom je Aleksija Puteljas iz Barselone.

Za najbolji klub proglašen je Mančester Siti, ispred Liverpula i Real Madrida.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.