Bivši kriminalac i narkoman, sadašnji svetski šampion! (foto)

Južnoafrikanac Luvo Manjonga novi je svetski šampion u skoku u dalj. Zlatom se okitio na tekućem planetarnom prvenstvu u Londonu.

Skokom od 8,48 ušao je u istoriju „kraljice sportova“ i stao u red besmrtnih: Boba Bimona, Karla Luisa, Majka Pauela…Kada se doda da je Manjonga bio juniorski prvak sveta, onda njegovo poslednje dostignuće ne zvuči kao senzacionalno. Međutim, ako se zna da je ne tako davno skrenuo s puta, postao narkoman i duboko zagazio u kriminal, onda ovaj njegov rezultat u Londonu predstavlja podvig.

„Bio sam na korak od smrti. Možda me je pet odsto delilo od toga“, kaže 26-godišnji Manjonga.

Opšte je poznato da je bio zavisnik od kristalnog metamfetamina do pre šest godina. U Kejptaunu nije teško „navući“ se na drogu…

„Bio sam na dnu, blizu smrti. Preživljavao sam pakao, droga me je vodila ka samouništenju. Šta sve nisam radio, provaljivao u kuće, krao telefone… Samo da bih mogao da kupim drogu“, priznaje Manjonga.

Na kraju, otišao je na odvikavanje i preselio se u Pretoriju. Vratio se zdravom životu, prenose mediji.

https://www.youtube.com/watch?v=80fIEysHR_w

U međuvremenu, doživeo je još jedan težak udarac. Njegov trener Smit poginuo je u saobraćajnoj nesreći kada je išao da se nađe upravo sa Manjongom.

„To je bio jak udarac. Tada sam se našao na raskrsnici, imao sam dve opcije, ili da se u Riju nađem na postolju ili da se predoziram pre 30. godine“, iskreno govori Luvo.

Jasno je koji je put izabrao. Dve godine kasnije na Olimpijskim igrama osvojio je srebro, a sada i svetsko zlato.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike