U trendu

Botas srećan zbog pobede u Japanu i titule Mercedesa

Vozač Mercedesa Valteri Botas rekao je da je srećan zbog današnje pobede u trci Formule 1 za Veliku nagradu Japana i šeste titule ekipe u konkurenciji konstruktora.

„Srećan sam, zaista sam srećan. Kvalifikacije su bile tesne i nije bilo lako krenuti sa treće pozicije, ali nisam odustajao, dao sam sve što sam mogao. Imao sam dobar start, Sebastijan (Fetel) je imao problem i preuzeo sam vodjstvo, a brzina je bila super-dobra. Uživao sam, bilo je zabavno“, rekao je Botas posle trke.

Botas je pobedio na stazi Suzuka i ostvario treći trijumf u sezoni, a šesti u karijeri. Osim njegove gotovo nepogrešive vožnje, za pobedu je zaslužna i taktika Mercedesa.

„Znali smo da će biti opcija jednog ili dva odlaska u boks, a nije bila ogromna razlika izmedju toga. Mogao sam da kontrolišem trku i pojačam gde sam želeo“, dodao je finski vozač.

Mercedes je danas odbranio titulu u konkurenciji konstruktora.

„Zaista sam ponosan što sam deo ekipe, šesta uzastopna titula je zaista impresivna stvar, ponosan sam na svakog člana ekipe, svaka čast momci i devojke“, rekao je Botas, koji je ostvario prvu pobedu posle šest meseci i trke u Azerbejdžanu.

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel bio je najbrži u kvalifikacijama, koje su održane pre trke pošto je zbog tajfuna Hagibis u subotu otkazan ceo program na stazi Suzuka. Četvorostruki svetski prvak pogrešio je na startu, činilo se da je ranije krenuo, a na kraju je zauzeo drugo mesto.

„Svetla su dugo bila upaljena i pogrešio sam. Izgubio sam zamajac. To je zaista bio loš start. Mercedes je bio prilično brz, Valteri Botas je ‘leteo’, Luis (Hamilton) je pokušao sa jednim odlaskom u boks i nije uspeo. Pokušao sam da budem dobar u krivinama, gde bi on mogao da mi zapreti. Imao sam težak posao da zadržim drugo mesto“, rekao je Fetel.

„Uz nedostatak tempa drugo mesto je verovatno maksimum, ali nisam zadovoljan samim startom trke. Pol pozicija i drugo mesto, dan se nije završio tako loše“, dodao je nemački vozač.

Vodeći u generalnom plasmanu Hamilton zauzeo je treće mesto. On je krenuo sa četvrte pozicije, a do kraja trke borio se sa Fetelom za drugo mesto. Britanac je u više navrata tokom trke doveo u pitanje strategiju, pa nije bio raspoložen za izjave na kraju.

„Čestitam ekipi na šestoj uzastopnoj tituli. Zaista sam želeo da donesem što više bodova danas“, rekao je Hamilton.

Sa drugog mesta krenuo je vozač Ferarija Šarl Lekler, a trku je završio na šestom mestu. On je u prvom krugu imao kontakt sa vozačem Red Bula Maksom Verstapenom, koji nije završio trku. Incident je pod istragom i u toku dana biće doneta odluka.

„Nisam video celu situaciju. Iz bolida je delovalo nezgodno“, rekao je Lekler.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.