U trendu

Đilas traži od Fibe promenu propisa

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Dragan Đilas rekao je danas da je potrebna promena propisa prilikom odlazaka mladih igrača u inostranstvo i pozvao Međunarodnu košarkašku federaciju (Fiba) da prekine „pljačku“ košarkaških sredina u kojima nastaju asovi.

Đilas je uputio pismo generalnom sekretaru Fiba Patriku Baumanu povodom odluke nadležnih organa te organizacije da italijanski klub Orlandina plati Crvenoj zvezdi 29.000 evra kao obeštećenje za sredstva uložena u razvoj košarkaša Vojislava Stojanovića.

„Ne želimo da ulazimo u detalje ovog pojedinačnog slučaja, već da na tom primeru još jednom ukažemo da je neophodna hitna i drastična promena u pristupu problemu odlazaka mladih igrača, često i dece, iz siromašnijih, a košarkaški kvalitetnijih zemalja, u bogatije. Nažalost, prethodnih godina Fiba nije uradila dovoljno da se sa ovakvom praksom prestane, čak suprotno, svojim odlukama ovakvu praksu pospešuje“, naveo je Đilas u pismu objavljenom na sajtu KSS.

On je rekao da je prvi problem odlazak dece uzrasta 13 do 15 godina, koji se odvija uz preseljenje cele porodice, kojih je 2014. i 2015. godine bilo 22, ili odlazaka u specijalnim slučajevima.

„Ovakvi odlasci su, naši podaci to pokazuju, izuzetno loši jer su u pitanju takoreći deca i malo ko od njih zaista postane igrač. Uz nadoknadu koja se isplaćuje roditeljima, što je javna tajna, deca odlaze uglavnom u Italiju i Španiju. U pitanju je isključivo ekonomski, a ne košarkaški interes. Odobravajući ovakve prelaske, Fiba se posredno uključuje u nešto što se može nazvati i trgovinom decom, a što sam siguran da nije namera nikoga u Fibi“, rekao je Đilas.

Predsednik KSS naveo je da je drugi problem koji osiromašuje košarku „odlazak kada 18-godišnji igrač ne želi da potpiše ugovor sa klubom u kome se razvijao“, što je slučaj sa Vojislavom Stojanovićem.

„Ne sporimo pravo svakog igrača koji nema ugovornih obaveza da odlučuje gde će igrati, ali se postavlja pitanje zašto bi bilo koji klub u Srbiji, ili nama sličnoj ekonomski siromašnoj zemlji, ulagao godinama u stvaranje igrača ukoliko ga drugi klub može dobiti za minimalne pare“, rekao je Đilas.

On je istakao da je iznos koji je Fiba odredila Orlandini da plati za Stojanovića „minoran“ i da bi bilo koji srpski klub morao da plati više da je želeo da angažuje sada bivšeg igrača Zvezde.

Đilas je izrazio očekivanje da će njegovo pismo pokrenuti ozbiljne analize koje će dovesti do pravednih i po košarkašku dobrih rešenja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.