U trendu

Direktor Ferarija: Lekler i Sainc će imati isti tretman u ekipi

Direktor Ferarija Frederik Vaser rekao je danas da je vozačima Šarlu Lekleru i Karlosu Saincu „kristalno jasno“ stavio do znanja da će imati isti status u ekipi, uoči početka nove sezone Formule 1.

Vaser je od ove godine direktor Ferarija i zamenio je Matiju Binota u pokušaju da posle 14 godina donese titulu slavnoj italijanskoj ekipi.

Lekler je svojevremeno sarađivao sa Vaserom u Alfa Romeu, zbog čega se spekulisalo da će vozač iz Monaka biti favorizovan u ekipi, ali je novi direktor Ferarija to odbacio.

„Cilj ekipe je pobeda, sa Ferarijem i za Ferari, to je politika ekipe. Već sam o tome razgovarao sa vozačima. Kristalno je jasno da će imati isti tretman i podržaćemo obojicu na isti način“, rekao je Vaser za Skaj Italija.

Lekler je prošlu sezonu završio na drugom mestu iza Maksa Verstapena iz Red Bula, a u više navrata izrazio je nezadovoljstvo zbog toga što mu Sainc nije dovoljno pomogao na stazi. Španski vozač sezonu je završio na petom mestu.

„Naravno, ako je u jednom delu sezone jedan vozač u boljoj poziciji da se bori za titulu, onda ćemo preduzeti određene mere, ali nijedan od njih neće biti prvi vozač na početku sezone. To nebi uspelo, pošto nikada ne znate šta će se dogoditi, a mi moramo da uradimo najbolje za ekipu, a ne za vozače“, naveo je Vaser.

Ferari je dobro počeo prošlu sezonu nakon što je Lekler dva puta pobedio u prve tri trke i činilo se da ima brži bolid od Verstapena tokom prvog dela sezone. Međutim, problem sa pouzdanošću bolida bio je očigledan pa Lekler nije završio trke u Španiji i Bakuu.

Takođe i Sainc je imao problema u Azerbejdžanu i Austriji, zbog čega je Ferari odlučio da u drugom delu sezone smanji snagu svojih motora, što je na neki način doprinelo da Verstapen osvoji titulu.

Predsezonska testiranja održače se od 23. do 25. februara u Bahreinu, a Vaser je optimista.

„Moraćemo da sačekamo Bahrein, ali čak ni ti testovi ne moraju da budu potpuno relevantni. Pouzdanost je ključ pošto morate da pređete veliku kilometražu u tri dana. Ove godine imamo samo jedno testiranje, to znači da u Bahrein morate da stignete uz pouzdanost bolida ili bi moglo da postane teže. Onda ćemo videti tokom sezone, ali izgleda da je sve pod kontrolom“, naveo je on.

„Onda ide nastup, mislim da će svi na prvim testiranjima prikriti nivo performansi, ali videćemo“, dodao je Vaser.

Ferari je prošle sezone imao i problema sa strategijom, koji su mu odneli veliki broj bodova. Čini se da je neuspeh u rešavanju tih problema tokom sezone bio faktor u odlučivanju o otkazu Binota.

Vaser očekuje da će se ekipa unaprediti u tom segmentu.

„Poslednje 32 godine sam proveo na ‘pit volu’ i pokušaću da donesem to iskustvo. Nisam bolji od ostalih zaposlenih koji rade svoj posao, ali moj posao je da im pružim najbolje uslove da rade svoj posao na najbolji način i da od svakoga izvuku najbolje. Ali grupa ljudi je veoma dobra grupa“, naveo je.

„Ne treba očekivati velike promene u ekipi u narednih nekoliko nedelja ili čak u prvih nekoliko trka. Pokušaću da dam sve od sebe, a ponekad detalji mogu da naprave razliku i pokušaću da ih sve sklopim“, dodao je Vaser.

Binoto je uz mesto direktora ekipe bio i tehnički direktor, a Vaser je rekao da on to neće raditi.

Nova sezona u Formuli 1 počinje 5. marta trkom za Veliku nagradu Bahreina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar