U trendu

Divac je ovako objasnio Kingu bombardovanje 1999. (video)

Lari King, čuveni američki TV voditelj, preminuo je u 87. godini, a tokom bogate karijere uradio je ogroman broj intervjua s poznatima. Za Srbiju je posebno interesantan, i ostaće upamćen, razgovor sa Vladom Divcem, u periodu dok je igrao za Sakramento, a tiče se bombardovanja Srbije 1999. godine.

Divac je, zajedno sa još jednim Srbinom – Peđom Stojakovićem, bio član „kraljeva“ i pozvan je da gostuje na stanici Si-En-En kako bi dodatno pojasnio Amerikancima celokupnu situaciju u vezi sa NATO agresijom na Kosovom i bombardovanje Srbije u doba, kada je na vlasti bio Slobodan Milošević.

Emisija je počela tako što se King obratio Divcu, pitajući ga kakve su njegove emocije u povodom agresije na Srbiju.

„Tužna, užasna. Strašno je šta se dešava kod kuće, američki narod je pogrešno informisan o situaciji u Jugoslaviji. Teško je zaista, pokušao sam da stupim u kontakt sa porodicom, ali danas je veoma teško uspostaviti vezu tamo sa bilo kim. Brat me je zvao pre sat vremena i rekao mi da je Srbija bombardovana. To je strašno“, odgovorio je Vlade legendarnom voditelju.

Divac nije stigao da završi s odgovorom na pitanje, a usledilo je novo. Gde se nalazi tvoja porodica?

„Brat mi je u Beogradu, roditelji u malom gradu južno od Beograda, traže skloništa, jer postoje izveštaji o žrtvama civila posle bombardovanja nekih vojnih objekata“, rekao je centar Sakramenta.

King ga je zatim pitao da li misli da NATO čini grešku?

„Apsolutno! Jugoslavija je suverena država. NATO podržava OVK koja je teroristička grupa“.

Da li si zabrinut za svoju porodicu?

„Zabrinut sam za sve ljude sa svih strana koji su u ovome, za moj narod. Za Albance, za Amerikance, Evropljane, za sve“, glasio je Divčev odgovor.

Da li si lojalan predsedniku Miloševiću?

„On ovde nije tema. Milošević nije bitan, problem su nevini ljudi, koji plaćaju skupu cenu loših odluka političara“.

Pokušavate li da izvučete neke članove porodice iz Srbije?

„Gledam da vidim šta ću sa bratom koji ima malo dete, trenutno je u nekom skloništu“.

Nedavno ste igrali u Srbiji, za vreme lokauta, da li ste videli šta se sprema?

„Nisam. Nije moglo da se oseti, pošto je u toku bilo rešavanje mirovnog sporazuma za Kosovo, koji je duša srpske države šesto godina, i sad traži nezavisnost. Nisam ekspert, ali verujem da se donosi ispravna odluka“, objasnio je voditelju Vlade Divac.

Lari King je zatim poručio Divcu: Kažete da je Kosovo deo Srbije, a onda je Srbin poentirao. Pravo u metu, bio je odgovor košarkaškog asa:

„Kosovo je duša Srbije, ukoliko pitate svakog Srbina, svaki bi poginuo za Kosovo“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)