najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Djlias: Srbija isključena sa EP, stiuacija je teška

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Djilas potvrdio je danas novinarima da je FIBA Evropa isključila Srbiju sa Evropskog prvenstva 2017. godine.

On je dodao da postoji mogućnost da se Srbiji oduzme i domaćinstvo kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre.

“Ta odluka je duboko pogrešna, loša i ništa dobro ne može da donese”, rekao je Djilas novinarima u Beogradu.

FIBA Evropa je kasno sinoć poslala dopis Košarkaškom savezu Srbije i drugim nacionalnim savezima sa odlukom o suspenziji. Djilas je rekao da će se sledeće nedelje održati sastanak srpskih klubova i drugih nacionalnih saveza da bi se odlučilo o daljim koracima.

Predsednik KSS naveo je da je odluka Fiba “vrlo slična” odluci Evrolige, koja je ranije objavila da neće dozvoljavati nastup u Evroligi klubovima koji ne budu igrali Evrokup.

“Evroliga je odabrala 11 klubova koji će da igraju u sledećih 10 godina, a ostalih pet mesta neće moći da dobiju klubovi iz zemalja koje ne igraju Evrokup. Fiba je rekla da Evroliga može, ali da Evrokup ne može, već Liga šampiona. S jedne strane, Evroliga je ucenila klubove, a Fiba saveze”, rekao je Djilas.

Prvi čovek nacionalnog saveza rekao je i da je Fiba uputila dopis za sedam zemalja u kome se interesuje da li će moći da organizuju kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre ako ti turniri budu oduzeti Italiji i Srbiji.

“Situacija jeste nezgodna i nepoštena i svaka druga, ali posao mene kao predsednika jeste da štitim interese srpske košarke, a za mene je najviši interes košarke interes reprezentacije. Uz poštovanje prema svim klubovima, važni su i Evroliga i Evrokup, ali pamte se Olimpijske igre i medalje sa Olimpijade”, rekao je Djilas.

On je dodao da KSS trenutno ne brine toliko o Evropskom prvenstvu 2017. godine, i ocenio je da se “EP bez 11 vodećih zemalja ne bi ni održalo”.

On je rekao da su mogućnosti saveza, države i evropskih institucija vremenski ograničene.

“Trenutno se vodi spor izmedju Evrolige i Fibe, pošto su tužili jedno drugo. Ako mene pitate, ja ne mislim da je ova odluka zasnovana na nekom velikom pravu i statutu Fibe, ali dok mi to dokažemo…Bojim se da bi bilo kao sa nekim drugim stvarima u našoj istoriji u poslednjih 20 godina, kad nam se svašta dešavalo, a posle se pokazalo da to nije bilo tako”, rekao je Djilas.

“Razgovaraćemo sa klubovima, predočićemo im situaciju, koja je teška. Ja mislim da ne postoje u Srbiji interesi jednog ili drugog ili trećeg kluba, postoji samo interes srpske košarke, a interes srpske košarke je da ova generacija momaka koja to zaslužuje bude na Olimpijskim igrama”, rekao je Djilas.

Sportski direktor Partizana Dragan Todorić rekao je ranije danas da će se taj klub držati ranije donete odluke da igra Evrokup, kao i da će gledati sopstveni interes.

“Razumem stav svakog kluba da želi da igra takmičenje koje hoće i intimno mislim da svaki klub na to ima pravo. Ali, ako dodjemo u situaciju da interes bilo kog kluba, ne samo Partizana, imate i Mega Leks, koji po plasmanu može da igra i Evroligu…mislim ipak da interes mora da bude podredjen interesima reprezentacije”, rekao je Djilas.

Predsednik KSS pomenuo je i da u regionalnim savezima postoji neslaganje i da odluka ABA da se prikloni Evroligi dovodi u pitanje i budućnost tog takmičenja, odnosno njenog formata.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike