U trendu

Đoković je psihički najjači igrač

Nikola Pilić, trener koji je iz svoje teniske akademije lansirao Novaka Đokovića u svetski vrh, s nevericom je u svom stanu u Opatiji pratio njegov meč protiv Denisa Istomina. Ali nije ni razočaran ni obeshrabren kada razmišlja o budućnosti rekordera Australijan opena:

– Ovo je veliki šok, jer je Novak šest puta pobeđivao u Melburnu, što je fenomenalan uspeh. Australijan open je njegov turnir, njegova druga kuća i šteta je što je baš na ovom turniru doživeo ovako neočekivan poraz. Istomin je pristojan igrač, znam ga vrlo dobro jer je pre šest godina trenirao s Gulbisom koji je prošao moju akademiju. A Novak jednostavno nije imao svoj dan. Zašto ne bismo pošli od takve pretpostavke umesto nekih teških teorija.

Pilić kaže da svako ko igra protiv Đokovića ima najveću moguću inspiraciju, a da naš najbolji teniser sada nije pokazao svoju prepoznatljivu agresivnost:

– Izgubio je više od 1.900 poena na ATP listi pa bi zaostatak u odnosu na Marija, u zavisnosti od konačnog ishoda u Melburnu, mogao da bude i veći od 3.000 poena. Da mu se na nekom drugom turniru dogodio ovakav poraz, ne bi bilo toliko strašno, ali Australijan open je ipak njegova tvrđava.

Nijedan teniser na svetu u poslednjih deset godina nije igrao tako mnogo mečeva kao Đoković, a još manje imao toliko važnih i iscrpljujućih bitaka. Rafael Nedal je, recimo, platio cenu natčovečanskom trošenju i već dugo ga nema u vrhu. Pilić zato kaže da nije realno da Đoković održava nivo rezultata iz nekih prethodnih sezona, koje su ušle u antologiju svetskog tenisa:

– Đoković već deset godina igra žestoko, a u sportu nema garancija za uspeh. On je i psihički i fizički jedan od najjačih, ako ne i najjači teniser ikada. Ako mu je tenis i dalje u fokusu, ako mu je to i dalje stvar broj jedan, onda sigurno može da igra vrhunski još četiri godine. Što znači da bi nekad bio prvi, nekad drugi, eventualno treći na svetu. Na vrhu sveta duvaju najjači vetrovi, a Novak je bio na Mont Everestu, sa rekordnih 16.950 poena, što niko nikada neće ponoviti u tenisu.

Mnogi navijači na društvenim mrežama, pokušavajući da daju „stručno objašnjenje” za poraz u drugom kolu Australijan opena, govore o njegovoj promeni načina ishrane. Pilić smatra da to nema veze sa suštinom:

– One koji pominju njegovu ishranu demantuje Novakov nedavni trijumf u Dohi, kada je Marija trebalo da dobije u dva seta. Kako to objasniti: da mu pre deset dana takav način ishrane nije smetao, a da mu sada smeta.

Na kraju, stručnjak koji je lansirao najviše igrača među prvih 100 na svetskoj ATP listi, zaključuje:

– Novak je malo pao, ali nije zaboravio da igra tenis. Sve zavisi od njega. Ako mu je tenis u fokusu, naredne četiri godine ostaje u vrhu, a u nekom trenutku verovatno opet i na vrhu. Teško je davati pouzdane prognoze jer ne znamo kakvi su njegovi prioriteti i kako on vidi sebe u tenisu u narednom periodu.

(Aleksandar Miletić, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar