U trendu

Đokovic odbranio titulu na Vimbldonu, osvojio 21. grend slem

LONDON – Najbolji srpski teniser Novak Đoković osvojio je sedmi put titulu na Vimbldonu, a ujedno je stigao do 21. grend slem trofeja u karijeri, pošto je danas u finalu pobedio Australijanca Nika Kirjosa 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (7:3).

Đokoviću je ovo bilo osmo finale Vimbldona, a četvrta uzastopna titula na Otvorenom prvenstvu Engleske. Srpski teniser je samo jednom poražen u finalu Vimbldona i to 2013. godine. On je u Londonu trijumfovao 2011, 2014, 2015, 2018, 2019. i 2021. godine.

Meč je trajao tri sata i četiri minuta. Ovo je bio treći međusobni duel srpskog i australijskog tenisera, a prvi trijumf Đokovića.

Srpski teniser je nastavio pobednički niz na Vimbldonu na kojem nije poražen od 2017. godine. Trijumf nad Kirjosom bila je njegova 28. uzastopna na Vimbldonu. Australijski teniser je izgubio svoje prvo grend slem finale.

Đoković je u 32. grend slem finalu stigao do 21. trofeja. Prvi na listi je Rafael Nadal sa 22 osvojena grend slem trofeja. Najviše trofeja na Vimbldonu ima Rodžer Federer, koji je trijumfovao osam puta, a potom slede Pit Sampras i Đoković sa po sedam.

Đoković će od ponedeljka biti sedmoplasirani na ATP listi, pošto teniseri nisu dobili bodove za učešće na ovogodišnjem Vimbldonu zbog toga što su organizatori odlučili da zabrane nastup ruskim i beloruskim igračima.

Vimbldon se igrao za nagradni fond od 40,35 miliona funti.

Đoković je meč počeo duplom servis greškom, ali osvojio prvi gem i stigao do 1:0. Kirjos je došao do 1:1, ali je u ovom gemu servirao ispod ruke što teniseri retko danas koriste.

Srpski teniser je sigurnim servisom ponovo poveo, a Australijanac je lako uzvratio. Kirjos je u petom gemu iskoristio drugu brejk loptu, pošto je Đoković napravio duplu servis grešku i poveo 3:2.
Kirjos je do kraja prvog seta održavao prednost od dva gema i zasluzeno je ovaj deo meča za 31 minut dobio rezultatom 6:4.

Đoković je bez izgubljenog poena osvojio prvi gem u drugom setu. Kirjos je uzvratio za 1:1. Srpski teniser je poveo 2:1, a onda je Đoković konačno stigao do brejka i 3:1. Đoković je potvrdio brejk za 4:1. Igralo se potom gem za gem, a naš teniser je pri vođstvu od 5:3 servirao za 1:1 u setovima. Kirjos je imao četiri brejk lopte, od toga tri vezane, ali je Srbin uspeo da se izvuče iz nezgodne situacije i da drugi set dobije rezultatom 6:3.

Đoković je imao dve brejk lopte na startu trećeg seta, ali se Kirjos izvukao i poveo 1:0. Srpski teniser je izjednačio na 1:1, a onda je Australijac uz dosta muke osvojio gem. Igralo se potom gem za gem do rezultata 4:4. Velika borba je viđena u devetom gemu, Kirjos je vodio 40:0, a onda je serijom grešaka omogućio Đokoviću da napravi brejk. Srpski teniser je potom na svoj servis stigao do 6:4 i 2:1 u setovima.

Kirjos je poveo u četvrtom setu, a potom se igralo gem za gem bez prilike za brejk. Oba tenisera su divnim potezima često dizali navijače na noge, a pobednik je morao da bude odlučen u taj-brejku.

Srpski teniser je briljirao u taj-brejku i zasluženo je po sedmi put trijumfovao na Vimbldonu.

Đoković je po završetku meča ponovo jeo travu sa Centralnog terena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.