U trendu

Đoković ostaje bez prvog mesta: Evo na koju poziciju ATP liste pada

Novak Đoković će zbog poraza od Rafaela Nadala u četvrtfinalu Rolan Garosa izgubiti prvo mesto na ATP listi. Srbin će biti treći reket sveta.

Ipak, Nole bi još jednu nedelju mogao da predvodi teniski karavan sa 8.770 bodova. Da bi se to desilo potrebno je da Aleksandar Zverev ne osvoji pariski grend slem. Takav scenario bi Novakov silazak sa čelne pozicije prolongirao do 13. juna.

Tada će Đoković zbog brisanja bodova sa Rolan Garosa imati 6.770 bodova, pa će ga prestići Danil Medvedev sa 7.800, ali i nemački teniser.

Zverev je plasmanom u polufinale drugog grend slema u sezoni obezbedio drugo mesto na ATP listi, a ukoliko bi podigao čuveni „Kup musketara“, za 12 dana bi bio prvi na planeti.

Ukoliko bi se desilo da Rafael Nadal osvoji Rolan Garos, rekordni 14. put, i on bi prestigao srpskog asa na svetskoj rang-listi. I ne samo to, pobegao bi mu za dva koraka kada su u pitanju osvojene titule na grend slemovima (trenutni odnos 21:20 u korist „bika sa Majorke“).

Potom sledi Vimbldon sa kog se brišu bodovi iz prošle sezone, a ne osvajaju se ove. To znači da će Đoković koji je trebalo da brani 2.000 bodova biti na 4.770 i veliko je pitanja kada ćemo ga ponovo videti na čelu ATP liste.

Novak bi u London mogao da dođe tek kao šesti na planeti. On bi mogao da se nađe iza Stefanosa Cicipasa i Karlosa Alkaraza. Da se to ne bi dogodilo, potrebno je da odigra neki pripremni turnir na travi.

Podsetimo, Đoković do kraja sezone brani 2.800 bodova – 1.200 za finale Ju-Es opena, 1.000 za titulu na mastersu u Parizu i 600 sa Završnog turnira.

Srbin bi bodovni saldo mogao da popravi ukoliko zabeleži dobre rezultate na američkoj turneji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.