U trendu

Đoković se ogradio od „pozicije“ i „opozicije“

BEOGRAD – Najbolji svetski teniser Novak Đoković ogradio se, povodom ekoloških protesta, od „pozicije“ i „opozicije“, političkih struja bilo koje vrste, ističući da se uvek trudio da bude apolitičan.

Đoković je, na svom Instagram nalogu, objasnio da je odlučio da se javno obrati s obzirom na aktuelne građanske proteste širom Srbije koji ukazuju na neophodnost ozbiljnog i konkretnog pristupa u vezi sa važnim ekološkim pitanjima i uveren u „ogroman značaj ovih tema za sve nas“.

„Svestan sam da postoje i drugi zahtevi koji se čuju na protestu, a koji imaju političku konotaciju. Želim da se ogradim od “pozicije” i “opozicije”, političkih struja bilo koje vrste. Uvek sam se trudio da budem apolitičan. Smeta mi što čovek ne može da istakne svoj lični stav i mišljenje o osnovnim elementima za život i zdravlje kao sto su Vazduh, Voda i Hrana, a da ne bude “obeležen” kao levičar, desničar, opozicionar, demokrata, naprednjak, socijalista itd“, napisao je Đoković.

Istakao je da, uprkos tome, lično bira da izađe u javnost i kaže šta misli za određene teme za koje smatra da su veoma važne.

„Nisam se ustručavao u prošlosti da zauzmem stav i borim se za tenisere i sportiste kojima je neophodan glas i pomoć od nekih ‘zvučnijih’ imena u našem sportu. Iako mi se to često obilo o glavu u kontekstu medija i osude/kritike koju sam nepravedno dobijao i nastavljam da dobijam i dalje, neću odustati da se borim za pravdu i istinu“, naveo je Đoković.

Dodao je da je zahvalan što ima svest o tome i trudim se da se pridržava pravih životnih vrednosti i načela za koje smatram da su osnova života svakog pojedinca i zdravog društva.

„Čujem komentare – što se jedan sportista meša tamo gde mu nije mesto, ali ja sam čovek pre nego što sam sportista ili bilo šta drugo. Kao svako drugi“, kaže Đoković.

Podsetio je da je u profesionalnom tenisu da bi dostigao vrhunski nivo rezultata, i ostao na tom nivou više godina, neophodno voditi računa o zdravlju u svakom smislu.

Dodao je da sve što se dešava u životu sportiste – hrana, odmor, trening, vazduh, voda, oporavak, način razmišljanja, emotivno stanje, karakterne osobine, utiče direktno na konačan sportski rezultat.

„Kroz sopstveno iskustvo uviđam koliko je svest o sebi i holistički pristup zdravlju doprineo na dugovečnost moje karijere i rezultate koje beležim. Više od svega, ta svest uticala je na pozitivne promene u mom životu i načinu na koji živim i kako se osećam u svom telu“, navodi Đoković.

Ističe da, s obzirom na dosadašnje lično iskustvo koje ima i određeno znanje u oblasti zdravlja koje je stekao kroz karijeru i život, oseća da imam pravo da podeli svoje mišljenje o ovoj temi sa ljudima.
„Kvalitet vazduha u Beogradu (a i širom Srbije) je zabrinjavajuće loš, već decenijama unazad. Kvalitet vode i hrane je isto upitan. To su osnovni elementi za zdravlje čoveka i ekosistema. Ako radimo na tome da u nama vlada optimalno stanje zdravlja i zdrava sredina, onda će se transformisati i naš život na bolje. Kada bi iskoristili energiju koju trošimo na sport, politiku, društvo, muziku, i ostale stvari, u zdravlje, gde bi nam bio kraj“, zaključio je Novak Đoković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar