najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Đoković: Verujem u druge prilike i učim iz grešaka

Đoković je autorskom tekstu za najnoviji broj magazina “Original“, pisao o svojoj odgovornosti, o mečevima koje je izgubio, zašto ne voli reč “poraz” i zašto ne veruje u kraj već samo u druge prilike i učenje iz pogrešaka.

“Za mene je preuzimanje odgovornosti došlo pre punoletstva, kada sam shvatio da je na meni da se staram o celoj porodici. Težina odgovornosti koju sam počeo sve snažnije da osećam predstavljala je iskušenje za moju mentalnu snagu i sposobnost da se posvetim onome što mi je bilo najbitnije – a to je igranje tenisa”, kaže Novak.

“Sa odrastanjem dolazi odgovornost, ali sa uspesima dolaze i neuspesi. Oni te teraju da se preispituješ, a najlakši način suočavanja sa neuspesima je i onaj najgori: da tražiš krivca u nečemu ili nekome. Čovek lako može da pronađe izgovor i razlog za svoje neuspehe i greške u okolnostima, trenutku, drugoj osobi, vremenu. I sâm sam to radio, tražeći razloge za izgubljene mečeve (a izgubio sam ih mnogo!) negde spolja”, napisao je Novak o neuspesima koji su bili sastavni deo njegove karijere.

“Izlazio bih na važan meč a voditelj bi me pitao: ‘Da li te brine što imaš negativan skor protiv ovog protivnika?’ Ili: ‘Kako se osećaš što igraš sa najboljim svih vremena?’ Pre nego što sam naučio kako da se izborim sa tuđim insinuacijama, takva pitanja su mogla da me koštaju celog seta, a nekad i meča”, priznao je Đoković.

On je napisao i da je bio uglavnom sam na jednoj strani terena tokom celog života i primoran da se izbori sa unutrašnjim i spoljašnjim ispitima, ali da je duvek imao svest o velikoj podršci koja stoji iza njega.

“Imao sam sreću da radim ono što volim. Dobro je kada je tako. Onda ne osećate pritisak ni strah, jer ljubav daje poletnuenergiju, jer radite stvari iz srca i duše. Tada shvatate da ćete uvek dobiti drugu šansu. Tada možete da izgovorite ono: ‘Idemo dalje!”, objasnio je naš najbolji teniser.

“Niko ne voli poraze, a ja ne volim ni reč ‘poraz’. Ona zvuči tako definitivno, kao kraj. A ja ne verujem u kraj već samo u druge prilike i učenje iz pogrešaka. Zato je moja najveća životna lekcija da (nastavim da) radim na sebi”, poručio je Novak.

1 komentar
  1. milan

    Da Djokovicu slazem se sa tobom. Osim sto ti je naredjeno da prepustis prvo mesto Mareju i nacin na koji si to uradio, jednom vrhunskom sportisti a pre svega coveku nije na cast.Pocelo je od Londona 2012 i nastavlja se u kontinuitetu.Voleo bih da se sretnemo Novace licem u lice i da mi pred ocima javnosti objasnis jos neke stvari od kojima se obicnom coveku creva prevrcu po stomaku.Znam da se plasis ali toliko. Tako nisko da se prodas je dno dna.To je zapravo tvoje pravo lice. Nas najbolji sportista u istoriji i najgori covek takodje u istoriji.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike