U trendu

Đorđević otkrio šta mu je Rađa rekao pre nego što je Hrvatska sišla sa postolja 1995. (video)

Malo koja scena se tako urezala u pamćenje ljudi sa ovih prostora kao silazak hrvatske košarkaške reprezentacije sa postolja na Evropskom prvenstvu 1995. godine.

Hrvatski košarkaši su tada tokom dodele zlatnih medalja Srbima napustili ceremoniju. Hrvatski i srpski košarkaši, barem pred kamerama i novinarima, nisu komunicirali. Ipak bilo je nemoguće da se Dino Rađa, Toni Kukoč, Vlade Divac i Aleksandar Đorđević koji su osvojili juniorsko Evropsko prvenstvo 1987., kao i seniorski Evrobasket 1989. i 1991. godine ne pozdrave.

„Kad smo bili klinci, puno smo se družili. Kukoč je spavao kod mene u Beogradu, ja kod njega u Splitu. Ili Rađa kod Divca i obrnuto. Odrasli smo u iskrenom prijateljstvu i sve smo prošli zajedno, od pionira do seniora“, rekao je Aleksandar Đorđević na Sport Klub televiziji.

„Kad su Hrvati došli u Atinu 1995. godine, njihov sto je bio skroz desno, a naš skroz levo. Šalili smo se da je između nas bila Evropska unija, plave kacige. Španija, Švedska i drugi stolovi. U trenutku kad su ulazili u hotel, Rađa je prošao kraj nas i samo tiho dobacio da su oni na drugom spratu i da dođemo da se pozdravimo kao ljudi“, prisetio se Đorđević.

Hrvatske košarkaške, tvrdi, niko nije smeo da vidi sa srpskim.

„Onako se on sakrije, uđe u lift i mi za njima. Kad su se vrata zatvorila, da nas niko ne vidi, poljubio nas je tri puta u obraz. Nisu smeli da pokažu pred drugima da smo prijatelji. To su detalji koji ti ostanu za ceo život. Posle kad su sišli sa postolja, nije to bilo do njih. I na Evrobasketu 1997. nam na podbacivanju nisu pružali ruke. To su mali detalji koji su bili prenošeni na sport“, rekao je Đorđević.

Njegovu izjavu možete videti od 30:00 minuta na ovom snimku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.