najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Djordjević: Zvao sam Marjanovića, nije hteo da dodje

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Djordjević obratio se danas medijima i javnosti dugačkim saopštenjem u vezi sa nastupom Bobana Marjanovića na Olimpijskim igrama, u kome je naveo da je želeo igrača u timu, ali da je igrač sam odbio da igra.

Djordjević je napisao istorijat odnosa sa pozivom Marjanovića od kad je postao selektor, sve do Olimpijskih kvalifikacija ovog leta i na kraju je kazao da je igrač sam odbio da dodje na pripreme zbog straha od povrede, kao i da je to učinio dan pre okupljanja. Selektor je posle dugačkog objašnjenja naveo da neće više reći “ni reč” o ovoj temi.

“Kao selektor, već dve godine želim da igrač Marjanović igra za reprezentaciju i pokušavam da ga uključim u rad sa ekipom i svaki put ne mogu da ostvarim tu svoju nameru i veliku želju”, naveo je Djordjević u saopštenju.

Selektor Marjanovića nije zvao pred Svetsko prvenstvo 2014, kada je preuzeo nacionalni tim, ali je kazao da je posle Mundobasketa želeo da uvrsti Marjanovića u nacionalni tim, kao naslednike Nenada Krstića i Raška Katića.

“Da se konačno razumemo, Marjanović je moj i samo moj izbor, jer do mog angažovanja kao selektora on nije bio stalni kandidat-reprezentativac već povremeni, igrajući vrlo promenljivo za svoje klubove dugi niz godina”, naveo je Djordjević.

Selektor je kazao da je Marjanović “odličan momak i igrač”, čije su “karakteristike, kako ljudske, tako i igračke” potrebne reprezentaciji i da su nedostajale na Evropskom prvenstvu 2015.

“Nažalost, njega nije bilo. Svi znamo da je započeo pripreme, trenirao punom snagom bez ikakve povrede 10 dana, a onda posle vrlo čudne odluke, otputovao u Ameriku gde su mu dijagnostikovali samo i jedino karakterističnu bolest svih sportista – ‘mogućnost da se povredi'”, naveo je Djordjević.

On je ocenio da je to loše uticalo na ekipu.

“Za sve igrače, trenere, medicinske i košarkaške radnike, a verujem i navijače, bilo je to poražavajuće saznanje jer vredja ljudsku inteligenciju, etiku sporta i takmičenja, a nas je kao ekipu direktno oslabilo. Naše razočaranje je bilo nemerljivo jer smo se osetili bez ikakve mogućnosti da se branimo i odbranimo od toga da nam drugi kroje kapu, mantil pa čak i borbeno odelo”, napisao je selektor.

Djordjević je naveo da je novi centar Detroita prihvatio poziv u razgovoru oko 20 dana pre priprema, kao i nedelju dana pre objavljivanja skraćenog spiska od 16 igrača.

“Uverio me je da je spreman, voljan, motivisan i željan da počne pripreme i izbori se za mesto u timu. Istakao je da ima, kao uostalom i svi igrači, želju da igra i ide na Olimpijske igre. Sve je to, medjutim, ostalo samo na praznim rečima jer je, de fakto, otkazao učešće samo dan pre okupljanja tima i prvog treninga”, naveo je selektor.

Djordjević je naveo da je uzrok Marjanovićevog nedolaska bio strah od povrede.

“Telefonom obrazlažući svoj otkaz, veče pre okupljanja, strahom od povrede i potrebom da potpiše ugovor (na kojem mu čestitam), a da se tek onda stavi na raspolaganaje ekipi, Marjanović je izneo svoj stav da ne može da dodje ni na ovogodišnje pripreme jer, kako je rekao, ima veliki strah od povrede.

“Kada sportista i reprezentativac ima bilo kakav strah, nemoguće je da izadje na teren i bude neustrašivi takmičar koji želi da pobedi ulažući 100 odsto napora, zajedno sa saigračima. Kada igrač ne želi, ili ne može zbog straha da igra za reprezentaciju, to shvatam, ali ne podržavam i ne volim. Medjutim, moram to da prihvatim. Svaki razlog otkaza je potpuno legitiman. Potrebno je da dodje na pravi način i u pravo vreme, uz maksimalno poštovanje institucije koja se zove Reprezentacija”, kazao je selektor Djordjević.

Selektor nije Marjanoviću zauvek zatvorio vrata reprezentacije.

“Iskreno se nadam da ga je taj strah prošao i da će, kao što mi je i obećao prilikom tog telefonskog razgovora, konačno prihvatiti poziv 2017. godine i da će pokušati da se izbori za mesto u reprezentaciji za sledeće takmičenje”, naveo je selektor.

Priča o tome treba li Marjanović da bude u timu za Rio de Žanejro jedna je od centralnih sportskih tema u Srbiji, koja se posebno pojačala nakon što je reprezentacija trijumfalno izborila plasman na igre, kada je Marjanović javno rekao da želi da igra, što je ponovio i posle potpisivanja ugovora za Detroit.

“Potpuno pogrešnim putem, preko medija se ‘gura’ igrač u ekipu koja ga je zvala, želela, otvorila mu sva vrata i pružila mogućnost da bude deo Olimpijskog tima Srbije, u ekipu koju vodi trener koji veruje u igrača. U tu ekipu se ulazi samo preko terena, igrom i ponašanjem. Ekipa ne laže, kao što ni teren ne laže. U ekipu se ne ulazi medijskim saopštenjima, anketama, tviterom i isforsiranim intervjuima, a pogotovo ne preko menadžera”, naveo je Djordjević.

Selektor je kazao da je nacionalni tim osvojio svetsko srebro, bio četvrti na Evropskom prvenstvu i da sada ide na Igre u Rio.

“U ekipi, kao što je svima poznato, imamo od početka priprema šest-sedam igrača bez ugovora, koji daju sve od sebe, baš kao i oni sa ugovorom. Ekipu je napustio igrač Rade Zagorac, svojom odlukom, posle finala sa Portorikom. U ekipi postoje pravila koja niko ne sme niti može da dovede u pitanje. U ekipi vlada jedinstvo u svakom stavu i odluci. U ekipi se mesto zaslužuje. Ekipa ne poklanja ništa i ne traži poklone. Mi smo TA ekipa!”, naveo je selektor.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike