U trendu

Dominacija u vaterpolu – znate li koliko je zlatnih medalja osvojila Srbija od 2005.

BEOGRAD – Vaterpolo reprezentacija Srbije osvajanjem četvrte uzastopne titule šampiona Evrope nastavila je impozantan niz zlatnih medalja na velikim takmičenjima i pokazala dominaciju u tom sportu.

Ogromna riznica trofeja kaže da su „delfini“ čak 14 godina svakog leta bar jednom dolazili do zlata (Olimpijske igre, Svetska i Evropska prvenstva, Svetska liga, Svetski kup) – a nekad i više puta, a sve je krenulo posle Igara u Atini kada su bili srebrni.

Od tada, gledajući samo najsjajnija odličja, Srbija je došla do neverovatne 23 zlatne medalje.

Niz je započet na Svetskom prvenstvu u Montrealu i Svetskoj ligi u Beogradu (2005), a onda su se ređali još SL u Atini, Svetski kup u Budimpešti, Evropsko prvenstvo u Beogradu (2006), SL u Berlinu (2007), SL u Đenovi (2008), SP u Rimu (2009), SK u Oradei, SL u Nišu (2010), SL u Firenci (2011), EP u Ajndhovenu (2012), SL u Čeljabinsku (2013), SK u Almatiju, SL u Dubaiju, EP u Budimpešti (2014), SP u Kazanju, SL u Bergamu (2015), EP u Beogradu, SL u Huidžou, Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru (2016), SL u Ruzi i sad na EP u Barseloni.

Fantastičan uspeh, verovatno jedinstven u sportu ikada, posebno kada se pogleda da su srpski vaterpolisti u tom periodu imali i „kikseve“ osvanjem drugih medalja – ukupno još osam.

Ovaj niz govori i da se najbolji rezultati (i ranije bilo mnogo zlata) poklopili od osamostaljenja Srbije 2006. godine kada je i Crna Gora postala veliki rival.

Vredi napomenuti da je u jednom trenutku ekipa Dejana Savića bila šampion svih takmičenja kada je krug zatvoren na Olimpijskim igrama u Riju, a prvi poraz doživela tek posle pet godina.

Ono što je najbolje u celoj priči i glavama Savićevih vaterpolista je – nemaju nameru da se zaustave do nove „ček point“ stanice, Igara u Tokiju 2020.

A onda, idemo ponovo….

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar