U trendu

Duda Ivković otkrio nepoznate detalje o silasku hrvatskih košarkaša sa postolja 1995. godine

Duda Ivković, legendarni košarkaški trener, prisetio se događaja na Evopskom prvenstvu 1995. godine u Atini. Tada je Jugoslavija u finalu pobedila Litvaniju, a trećeplasirana Hrvatska, u kojoj je tada još uvek besnio rat, sišla je sa postolja uoči proglašenja Jugoslavije prvakom. Hrvatski igrači tada su poručili da ne žele da slušaju himnu pod kojom se tada ubijalo po Hrvatskoj i BiH.

„To Evropsko prvenstvo bilo je vezano za političku direktivu“, rekao je Ivković, a to je nedavno potvrdio i bivši hrvatski selektor Aco Petrović koji je rekao da su igrači bili u stalnom kontaktu s tadašnjim državnim vrhom.

Ivković je otkrio nekoliko dosad nepoznatih detalja o silasku Hrvatske s postolja.

„Čuli smo u svlačionici Stojka Vrankovića kako kaže: ‘Sad je trenutak da napustimo postolje’. Bili su u svlačionici pored nas. Ne bi to Stojko rekao bez političke direktive. Meni je to bilo smešno“, otkrio je Ivković u razgovoru za Nedeljnik.

Zanimljivo je bilo i kasnije u hotelu.

„Te noći nije bilo spavanja. Ostali smo Kića, Željko, Vesko Barović i još neko društvo, skoro je već jutro. I vidimo hrvatsku ekipu kako gotovo na prstima izlazi, valjda su imali rano avion. Kažem im ja: „Šta je, bre, purgeri, dođite na piće! Šta se šunjate?“ Niko se nije javio…“

Nakon tog silaska s postolja, Hrvatska do danas više nije uspela da dođe do medalje.

„Taj potez nije bio sportski. Bila je to velika greška, ali lako je sad pričati, stavite se u tadašnji okvir. Sport treba strogo odvojiti od politike, ali onda je nažalost to bilo nemoguće“, rekao je Petrović ranije u jednom razgovoru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.