U trendu

Eksplozija broja stranih fudbalera u Nemačkoj zbog priliva izbeglica

Dolazak stotina hiljada migranata u Nemačku doveo je do drastičnog povećanja broja regrutovanih stranih fudbalera, saopštio je danas Fudbalski savez Nemačke (DFB), koji je pokrenuo inicijative za igrače i za klubove.

Prošle godine kada je Nemačka primila oko 890.000 izbeglica, DFB je izdao 42.000 dozvola strancima, mnogi od kojih su izbeglice, dok je takvih dozvola 2012. godine bilo izdato 10.000.

U Nemačkoj ima 6,5 miliona stranih državljana s dozvolama za igranje, u 26.000 klubova.

Da bi podstakao integraciju novih igrača, Savez je izdao brošuru u kojoj se izbeglicama savetuje da nauče nemački, a klubovima da pomognu izbeglicama koji su ponekad traumatizovani onim što su doživeli u svojim zemljama.

Nemica kosovskog porekla Liara Aluši, koja igra u Pari Sen Žermenu, je na naslovnoj strani ove brošure.

Brošura je predstavljena nemačkoj kancelarki Angeli Merkel na samitu o integraciji održanom u ponedeljak u Berlinu.

Rodjena na Kosovu, Aluši je stigla u Nemačku kada je imala četiri godine. Ona kaže da joj je fudbal pomogao da se integriše.

„Bili smo stranci (u Nemačkoj) i nekad su nas odbacivali. Fudbal mi je omogućio da steknem prijatelje i dao mi je samopouzdanje“, rekla je ona.

Fudbalski savez Nemačke takodje je pokrenuo program koji treba da ohrabruje klubove da regrutuju izbeglice. Gotovo 3.000 klubova učestvuje u tom programu.

Efekat se oseća sve do prve lige gde su igrači Bakeri Džata (18) i Usman Maneh (19) u klubovima Hamburgu i Verder.

Obojica su stigla u Nemačku 2014. i 2015. iz Gambije, i dobila status izbeglice.
 
„Fudbal mi je omogućio da naučim jezik, da se upoznam s Nemcima i da izbegnem dosadu sedenja kod kuće“, rekao je Bakeri Džata koji je stigao u Nemaču 2015. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.