U trendu

Eminetni trenerski seminar poneće ime Dušana Ivkovića

BEOGRAD – Jedan od najuglednijih seminara za košarkaške trenere u Evropi i svetu, Beogradska klinika, ove godine obeležio je veliki jubilej – 20 godina postojanja.

U Udruženju košarkaških trenera Srbije, koji je organizator “Klinike”, ističu da je veliki uspeh što je ovaj emninentni trenerski seminar kojim se Srbija diči u svetu i koji služi na čast i kao zemlji košarke, pre svega zadržao kontinuitet održavanja u vreme pandemije virusa korona koja vlada skoro dve godine.
„Ovogodišnju Beogradsku košarkašku kliniku smo realizovali kako je to u ovim uslovima i jedino bilo moguće, u onlajn formatu“, rekao je Tanjugu Strahinja Vasiljević, generalni sekretar UKTS i dodaje.
„Među predavačima su bila dva selektora muške i ženske reprezentacije, Svetislav Pešić i Marina Maljković, kao i Duško Vujošević i Ernest Rađen, koji ima bogato internacionalno iskustvo, pre svega u Kini. Njihova predavanja su se pre svega odnosila na rad sa mladim igračima, ali i na analizu odbrambenih taktika po kojima je naša škola košarke prepoznatljiva“ rekao je Vasiljević.
Jubilarno 20. izdanje Beogradske košarkaške klinike imalo je i jedan novitet.
„Kao specijalno iznenađenje, priređeno je i predavanje namenjeno trenerima u radu sa mlađim kategorijama, koje je prezentovao Aleksandar Glišić, koordinator mlađih reprezentativnih selekcija, a u kome su kao demonstratori učestvovali i dvojica bivših istaknutih reprezentativaca – Nenad Krstić i Milenko Tepić. Oni su svoje dugogodišnje igračko iskustvo utkali u ovo predavanje i učinili ga još dragocenijim“ istakao je prvi operativac UKTS i za naredno izdanje ovog trenerskog seminara najavio moguće izmene:
„Stigao je predlog da Beogradska košarkaška klinika ponese ime našeg istaknutog trenera Dušana Ivkovića. O svemu tome u naskorije vreme odlučivaće Upravni odbor UKTS. Jedan od naših najvećih stručnjaka svih vremena imao je ogroman uticaj na košarku, a dao je i nemerljiv doprinos unapređenju i modernizaciji rada Udruženja košarkaških trenera Srbije i svojim autoritetom pomagao da Klinika iz godine u godinu za predavače ima najpoznatije i najpriznatije trenere“.
Vasiljević je sa ponosom naglasio i da je UKTS u ovoj godini uspeo da objavi čak dve knjige koje su distribuirane svim trenerima.
„Veliku pažnju poklanjamo izdavaštvu kako bismo od zaborava otrgli ogromno znanje koje su naši treneri ostavljali za sobom. Posle knjige “Vežbe osnovnih elemenata tehnike u košarci”, ove godine objavili smo i knjigu pod nazivom „Vežbe odbrambene taktike“, i to je praksa sa kojom ćemo nastaviti i u budućnosti“, zaključio je Vasiljević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.