U trendu

Engleski stručnjaci optužili francusku policiju za krivična dela zbog incidenata pred finale LŠ

 Način na koji se francuska policija ponašala prema navijačima tokom prošlosezonskog finala fudbalske Lige šampiona, predstavlja „krivično delo“, navodi se u današnjem nezavisnom izveštaju grupe engleskih stručnjaka.

Izveštaj je napisao profesor prava Fil Skreton sa Kvins univerziteta u Belfastu, koji je vodio istragu i o tragediji na stadionu Hilsboro 1989. godine, kada je 97 navijača Liverpula poginulo.

„Neprekidne i nasumične policijske optužbe na račun navijača i neopravdana upotreba suzavca na muškarce, žene i decu zarobljene u skučenim prostorima, bilo je nepromišljeno i opasno ponašanje. Ovo predstavlja krivično delo… Kontinuirana nesposobnost da se upravlja masom ozbiljno je ugrozila zdravlje i sigurnost navijača“, ističe se u izveštaju.

Finalni meč Lige šampiona izmedju Real Madrida i Liverpula (1:0), odigran je 28. maja na stadionu „Francuska“ u Parizu, a sam početak je kasnio 36 minuta zbog incidenata oko stadiona.

Organizatori su u početku za kašnjenje meča krivili navijače sa falsifikovanim ulaznicama, ali su njihove tvrdnje bile kritikovane.

Evropska fudbalska unija (Uefa) saopštila je da neće komentarisati slučaj, sve dok se ne završi nezavisna istraga koju je ta organizacija pokrenula.

Istraga bi trebalo da bude završena u novembru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar