Erdogan će u Nemačkoj prisustvovati meču Turske i Holandije

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan prisustvovaće meču četvrtfinala Evropskog prvenstva u fudbalu između Holandije i Turske, saopštilo je danas tursko predsedništvo, neposredno nakon pozivanja nemačkog ambasadora u Ankari u znak protesta zbog komentara nemačke ministarke.

Turske vlasti pozvale su u sredu na razgovor nemačkog ambasadora u Ankari u znak protesta zbog komentara nemačke ministarke nakon što je Evropska fudbalska unija (Uefa) pokrenula istragu protiv defanzivca Turske Meriha Demirala na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

„Nemački ambasador u Ankari pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova zbog toga“, izjavili su Frans presu turski diplomatski izvori.

Uefa je u sredu saopštila da je otvorila istragu protiv igrača zbog „navodne neprikladne proslave gola“ na Evropskom prvenstvu jer je rukom pokazao znak povezan sa ultranacionalističkom grupom „Sivi vukovi“.

Demiral je postigao oba gola za Tursku u pobedi nad Austrijom (2:1) u osmini finala Evropskog prvenstva.

„Korišćenje evropskog fudbala kao platforme za rasizam je potpuno neprihvatljivo. Čekamo da Uefa ispita slučaj i razmotri sankcije“, izjavila je nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (Faeser).

Ona je rekla da „simbol turskih desničarskih ekstremista nema mesta na nemačkim stadionima“.

Predsednik Turske nije direktno reagovao na ceo slučaj, ali je nekoliko ministara iz njegove stranke osudilo istragu Uefa i reakciju nemačkog ministra.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je osudilo „politički motivisane“ i “ same po sebi ksenofobične reakcije nemačkih vlasti prema gospodinu Demiralu“.

Demiral je 2019. godine bio jedan od 16 turskih igrača koji su ukoreni zbog vojničkog salutiranja na utakmicama, kada je zemlja vodila vojnu ofanzivu u Siriji.

„Sivi vukovi“ su osnovani kao omladinsko krilo krajnje desničarske Partije nacionalističkog pokreta, koja je trenutno u savezu sa vladajućom strankom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, Partijom pravde i razvoja.

U decenijama nakon njenog osnivanja, grupa je često dovođena u vezu sa politički motivisanim nasiljem, uglavnom protiv levičarskih grupa.

Grupa „Sivi vukovi“ zabranjena je u Francuskoj, dok je Austrija zabranila pozdrav te grupe, koji u Turskoj koriste nacionalisti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.