Evroliga pokrenula disciplinski postupak protiv Crvene zvezde

Uprava košarkaške Evrolige pokrenula je danas disciplinski postupak protiv Crvene zvezde zbog transparenta grupe njenih navijača upućenom igraču beogradskog kluba Alenu Omiću tokom utakmice sa Olimpijakosom.

Košarkaši Zvezde su u petak pobedili Olimpijakos sa 89:78, a grupa njenih navijača je tokom utakmice na tribini razvila transparent: „Šiptar, Hrvat, Balija nisu moja bratija“ i vredjala Alena Omića, slovenačkog košarkaša rodjenog u Tuzli.

„Poruka koju je prikazala manja grupa navijača ni na koji način ne predstavlja ni sport ni košarku, evropsku košarkašku porodicu niti organizaciju Evrolige, ni na koji način. Naprotiv, evropska košarka je uvek bila i biće primer integracije na terenu i van njega, gde su uvek povezane kulture, rase i religije deleći zajedničku strast. Evroliga je pokrenula disciplinski postupak protiv Crvene zvezde“, navodi se u saopštenju na sajtu Evrolige.

Dodaje se da će Evroliga nastaviti da podržava i slavi multikulturalne i multietničke razlike, koristeći sport kao most izmedju kultura i oštro se osudjuje pošanje dela navijača crveno-belih.

„Stavovi koje su navijači iskazali su uvredljivi i štetni i u suprotnosti principima uključivanja u zajednicu i poštovanja. Evroliga snažno osudjuje svaki vid diskriminacije polova, seksualnosti ili nekog drugog ljudskog stanja“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.