U trendu

Evropska nedelja sporta u Srbiji od 23. do 30. septembra

BEOGRAD – Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković izjavio je da je 2022. godina proglašena za godinu mladih u Evropi i da je ove godine posebno važno da se kroz Evropsku nedelju sporta mladi zainteresuju za bavljenje fizičkom aktivnošću.

„Zvanična statistika kaže da se u Srbiji samo 10 odsto populacije starije od 30 godina rekreativno bavi sportom dok je među studentima taj broj još manji – samo 4 odsto“, naveo je Maljković, kako prenosi OKS.

OKS i Ministarstvo omladine i sporta su najavili Evropsku nedelju sporta koja će se po osmi put u Evropi, a peti put u Srbiji održati u periodu od 23. do 30. septembra.

Prošle godine za vreme Evropske nedelje sporta u Srbiji je organizovano 80 događaja u preko 20 gradova širom zemlje, a učešće je u sportskim aktivnostima uzelo preko 20.000 građana.

„Stanovništvo koje se redovno bavi nekim oblikom organizovanog sporta u Srbiji obuhvata samo 4,2 odsto ukupnog stanovništva, i to su podaci koji bi sve trebalo da nas zabrinu. Ovo nisu novi podaci, već podaci od pre nekoliko godina. Ali je još alarmantnije to što se ova statistika nije mnogo promenila. I baš zato moramo da uložimo dodatne napore da preokrenemo negativne trendove i poražavajuće statistike kada je u pitanju fizička aktivnosti dece i mladih, a ovakve akcije upravo jesu jedno od najjačih metoda koje imamo“, rekao je Maljković.

Maljković je dodao i da je rad na promociji sporta i edukaciji, kako mladih tako i onih starijih o značaju fizičke aktivnosti i zdravog načina života od ključne važnosti i da kao društvo imamo obavezu da damo svoj doprinos u prevazilaženju ovog problema.

„MOK je prepoznao ovaj problem kao izuzetno važan i stavio ga na vrh prioriteta svoje delatnosti. Iz tog razloga, Olimpijska agenda 2020 kao strateški dokument globalnog razvoja Olimpijskog pokreta tretira ovu temu kroz jednu od svojih preporuka, te je upravo to još jedan od razloga zbog kojeg imamo obavezu da i kroz ovakvu vrstu događaja sport i zdrav način života približimo svim građanima Srbije“, rekao je Maljković.

On je pozvao građane Srbije da se u narednim danima priključe nekoj od aktivnosti koje će se organizovati u gradovima širom zemlje u okviru Evropske nedelje sporta.

Potpredsednica OKS i dvostruka olimpijska šampionka u tekvondou Milica Đuričić upoznala je predstavnike medija sa ovogodišnjim programom Evropske nedelje sporta napominjući da će se sportski događaji u poslednjoj nedelji septembra održati u preko 30 gradova širom zemlje.

Zvanični početak Evropske nedelje sporta u našoj zemlji biće obeležen 23. septembra, kada će biti održan veliki broj događaja širom Srbije. Beograd, Zaječar, Zrenjanin, Bor, Sombor, Pirot, Aranđelovac, Požarevac, Pančevo i Knjaževac biće domaćini Sportskog izazova, a istog dana u našem glavnom gradu biće održan i školski sportski dan i početak Sajma sporta na Adi ciganliji.

Ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je da je Srbija uspešna i ponosna sportska nacija.

Žiofre je naveo da je u okviru manifestacije, Delegacija EU pridodala basket izazov „Put oko Evrope“. Najuspešnijim strelcima ćemo dodeliti vredne nagrade“, rekao je Žiofre.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić ponovio je koliki je značaj bavljenja sportom.

„Naša uloga i zadatak je da tokom cele godine omogućimo svim građanima da imaju mogućnost da se bave sportom i da promovišemo zdrave stilove života. Na nama je da učinimo da svakog dana naša najveća porodica – porodica sporta, bude sve veća. Koliki je značaj bavljenja sportom, pokazujemo ne samo u ovoj nedelji kada se borimo sa drugim zemljama u okviru Evrope koje učestvuju u organizovanju Evropske nedelje sporta, već i pokazujemo koliko Srbija jeste zemlja sporta“, rekao je Udovičić.

„Želimo da pokažemo kako razmišljamo danas o budućnosti, kako promovišemo zdrave stilove života, i kako svaki dinar uložen u sistem sporta omogućava manje finansijskog ulaganja u zdravstvo“, rekao je Udovičić i pozvao sve građane Srbije da se pokrenu i podrže Evropsku nedelju sporta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.