U trendu

FIA odobrila nova pravila u F1 od nove sezone

Medjunarodna automobilska federacija (FIA) odobrila je danas promenu pravila kako bi se povećao broj preticanja i bliže trkanje u šampionatu Formule jedan, a sve to u sklopu tekuće inicijative povratka navijača.

Od sledeće sezone aerodinamika bolida u Formuli 1 biće pojednostavljena. Formule će imati prednje krilo s većim rasponom, pojednostavljenim kočionim kanalima i širim zadnjim krilom koje bi trebalo da učini sistem za smanjivanje otpora vazduh (DRS) znatno efikasnijim.

FIA je saopštila da su promene pravila odobrena na jučerašnjem Svetskom motosport veću i da su došla „posle intenzivnih istraživanja“, što je dovelo do toga da većina F1 timova da svoj glas.

Prednje krilo će takodje će pretrpeti promene, pa će tako manje vazduha sa prednjeg krila biti proizvedeno oko spoljne strane guma, što će u krivinama manje ometati aerodinamički potisak i grip bolida koji pokušava da pretekne.

Predlog promena pravila je takodje podržan od vlasnika F1 Liberti Medija i ratifikovani je za 2019. godinu, saopštila je FIA.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.