U trendu

Fifa: I Argentina, Urugvaj i Paragvaj direktno na SP 2030.

Argentina, Urugvaj i Paragvaj, koji će biti domaćini tri od ukupno 104 utakmice Svetskog prvenstva 2030, takođe bi mogle da se direktno plasiraju na taj turnir kao i glavni domaćini Maroko, Španija i Portugal, saopštila je danas Međunarodna fudbalska federacija (Fifa).

Ako interkontinentalna formula predstavljena u sredu potvrdi sve tehničke kriterijume do konačnog usvajanja krajem 2024, turnir će početi sa šest automatski kvalifikovanih reprezentacija od 48 koliko ih učestvuje, što je proporcija bez presedana, piše danas Frans pres.

Fifa je samo navela da će direktnu kartu za Mundijal imati tri zvanična kandidata za domaćina takmičenja, Maroko, Španija i Portugal, ali je za AFP danas nagovestila da bi tu povlasticu mogle da imaju i tri južnoameričke selekcije.

Povećanjem broja reprezentacija sa 32 na 48, počevši od Svetskog prvenstva 2026. u organizaciji SAD, Kanade i Meksika, „tri od šest mesta“ dodeljenih južnoameričkoj zoni su, dakle, već zauzeta. Biće dodata još jedna ulaznica kroz interkontinentalni plej-of, objasnio je portparol Fife.

Trostruki svetski šampion, Argentina je igrala na svakom finalnom turniru od 1974, dok je Urugvaj na svakom od 2010. godine. Paragvaj je, s druge strane, propustio poslednja tri Svetska prvenstva, a poslednji put je učestovao 2010. kada je stigao do četvrtfinala.

Ove tri zemlje, koje su prvotno bile kandidati sa Čileom za domaćina turnira, na kraju su odustale u zamenu za organizaciju prve tri utakmice i svečanosti povodom stogodišnjice Svetskog prvenstva, čije je prvo izdanje odigrano u Montevideu 1930. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar