U trendu

Fifa se suočava sa sudskim postupkom zbog zgusnutog kalendara takmičenja

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) suočava se sa sudskim postupkom koji bi pokrenuli Međunarodni sindikat profesionalnih igrača (Fifpro) i Udruženje svetskih liga, ako nastavi sa planovima da se na kraju sledeće sezone održi Svetsko klupsko prvenstvo sa 32 kluba.

Oni su nezadovoljni jer je kalendar takmičenja „sada prezasićen, do te mere da nacionalne lige nisu u stanju da pravilno organizuju takmičenja“, a igrači su gurnuti „preko svojih granica sa značajnim rizicima od povreda i uticajima na njihovo blagostanje“, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Sledeće sezone će sva tri evropska klupska takmičenja biti proširena na po 36 klubova. Liga šampiona i Liga Evropa će u prvoj fazi takmičenja imati po osam utakmica, u poređenju sa dosadašnjih po šest. Moguće je da će klub morati da odigra 17 utakmica da bi osvojio neko od tih takmičenja.

Mančester siti i Čelsi su među 12 evropskih klubova na proširenom Svetskom klupskom prvenstvu, koji će se narednog juna i jula održati u SAD.

U pismu poslatom predsedniku Fifa Đaniju Infantinu i generalnom sekretaru Matijasu Grafstormu, u koje je BBC imao uvid, Fifpro i Udruženje svetskih liga naveli su da bi ako Fifa proširi svoja takmičenja, trebalo da promeni druga.

Dodaje se da je nametanje tereta prilgođavanja nacionalnih liga i igrača suštinski uvredljivo i da ugrožava lige i utiče na dobrobit igrača.

BBC je naveo da Fifa veruje da je uzela u obzir dobrobit igrača kada je pravila kalendar takmičenja.

Svetska kuća fudbala tvrdi da bi u zemlji čija liga broji 18 klubova i jedno kup takmičenje, kao Nemačka, Svetsko klupsko prvenstvo i Interkontinentalni kup uticali samo na 2,3 odsto utakmica odigranih na klupskom nivou tokom sezone.

Fifa je navela da su uticajni klubovi u decembru podržali planove vezane za Svetsko klupsko prvenstvo.

Fifpro i Udruženje svetskih liga naveli su u pismu da će, ako Fifa odbije da se formalno posveti rešenju problema, na sastanku Saveta 17. maja u Bangkoku članovi biti obavešteni o dostupnim opcijama.

„Te opcije uključuju i pravni postupak protiv Fife“, navodi se u pismu.

Na Savetu Fife na Tajlandu učestvovaće svih 211 članica.

Brojni evropski klubovi, među kojima i engleski organizuju predsezonske i i turneje po završetku lige po SAD i Australiji, što će znatno povećati broj utakmica.

Prošle sezone fudbaler Mančester junajteda i reprezentativac Portugala odigrao je 70 utakmica u svim takmičenjima, uključujući i niz od 20 uzastopnih utakmica, a igrač Mančester sitija Španac Rodri igrao je u 10 različitih takmičenja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.