U trendu

FK Radnički iz Niša slavi 97 godina postojanja

NIŠ – Fudbalski klub Radnički iz Niša danas obeležava 97 godina svog postojanja.

Nekadašnja Iskra, Mladi radnik i Proleter, sada FK Radnički osnovan je na današnji dan 24. aprila 1923. godine.

Kroz 97 godina postojanja zabeležio je evropske visine, ali i ispadanja u niže lige, a sada kao član Superlige odluku o nastavku sezone čeka na šestoj poziciji na tabeli najvišeg ranga srpskog fudbala i u četvrtfinalu Kupa.

Prvi predsednik kluba bio je Miloš Marković, a među onima koji su nastupali za ekipu Radničkog su bili su i revolucioanri Josip Kolumbo i Stanko Paunović Veljko.

Uvođenjem Šestojanuarske diktature 1929. godine, Radnički je bio zabranjen, a posle nekoliko godina klub će biti obnovljen.

Zlatni priod niškog Radničckog počeo juna 1980. godine kada je kao trećeplasirana ekipa u nacionalnom prvenstvu stekao pravo nastupa u Kupu UEFA, u kome je igrao još dva sezone.

U istoriji Radničkog najsjajnija godina bila je 1982, kada se na Čairu igralo polufinale Kupa UEFA.

U svom drugom učešću u Kupu UEFA u sezoni 1981/82, pamtiće se utakmice „Reala sa Nišave“ sa Napolijem, Grashopersom, Fejnordom, Dandi junajtedom.

„Velika podrška koja je tih godina pratila Radnički u sezonama evropskih kupova kulminirala je 7. i 21. aprila 1982. godine kada je ekipa zaustavljena u polufinalnom dvomeču Kupa UEFA od nemačkog Hamburga“, navodi se na sajtu niškog kluba.

Tokom dvehiljaditih bilo je loših rezultata, ispadanja u treću ligu, a posle devet godina boravka u nižim ligama, Radnicki se 2012. domogao elitnog srpskog fudbala gde je i danas.

Tokom istorije kroz ekipe Radničkog prošla su mnoga velika fudbalska imena, među kojima su i Dragan Pantelić, Miodrag Knežević, Ljubiša Rajković, Ilija Dimoski, Milovan Obradović, Zoran Bojić, Aca Panajotović, Miroslav Vojinović, Dragan Holcer, Jovan Anđelković, Dragiša Binić, Stevan Ostojić, Dejan Petković Rambo, Dragan Stojković Piksi i mnogi drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.