U trendu

Francuski balonski tim pobedio u prestižnoj trci na duge staze

Sa više od tri i po dana u vazduhu i prevalivši više od 2.660 kilometara francuski balonski tim je pobedio najstarijoj i najprestižnijoj trci balona na gas na svetu.

Piloti Erik Deselije i Bena Avre sleteli su u sredu kod obale Severne Karoline pošto su u subotu uveče poleteli sa godišnje „Međunarodna fijesta balona“ u Albukerkiju sa 15 drugih timova, predstavnicima devet zemalja.

Organizatori „Kupa Gordona Beneta“ rekli su da su Francuzi nadmašili nemački tim za oko 74 kilometra i preuzeli vođstvo. Taj zasad nezvaničan rezultat moraće da potvrdi žiri stručnjaka.

Balonisti provode dane u vazduhu, noseći sve što im je potrebno da prežive na velikim visinama dok traže pravu kombinaciju struja vetra da prelete što više.

Njihovi baloni punjeni vodonikom lete nekoliko dana, a piloti se smenjuju da bi jedan mogao da spava, dok drugi pazi na vremenske uslove. Svaki tim redovno komunicira sa zvaničnicima trke, sa svojim zemaljskim ekipama i s meteorolozima dok procenjuju izglede za dalji let.

Dva pilota iz Poljske se oporavljaju u Teksasu, gde se njihov balon zapalio i srušio pošto je tokom takmičenja udario u dalekovod visokog napona.

Ta trka je do sada održana u Sjedinjenim Državama samo 13 puta, a ovo je peti put da je domaćin bila „Međunarodna fijesta balona“ u Albukerkiju.

Timovi se u subotu vraćaju u Albukerki na ceremoniju uručenja nagrada.

Trka ima korene koji sežu do 1906. godine kada je avanturista i novinski tajkun Džejms Gordon Benet Mlađi okupio 16 balona za takmičenje koje je krenulo iz Pariza u Francuskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar