U trendu

Fudbaleri Pari Sen Žermena uslovno kažnjeni zbog vređanja igrača Olimpika

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Francuske kaznila je danas četvoricu fudbalera Pari Sen Žermena uslovnom kaznom od jedne utakmice suspenzije zbog uvredljivog skandiranja na račun igrača Olimpika iz Marseja posle utakmice u prvenstvu.

Komisija je ispitala Usmana Dembelea, Ašrafa Hakimija, Randala Koloa Muanija i Levena Kurzavu, nakon što su snimljeni kako vređaju igrače Olimpika posle pobede od 4:0 u prvenstvenoj utakmici prošlog meseca. Sva četvorica su uputila izvinjenja.

Tokom te utakmice navijači pariskog kluba su uzvikivali homofobne parole na račun protivničkih fudbalera, zbog čega je Pari Sen Žermen kažnjen zatvaranjem dela tribina na dve utakmice, od čega jednu uslovno.

Zbog sličnih incidenta prethodnih godina, francuski klubovi su kažnjavani novčano ili zatvaranjem tribina. 

Francuski zakon predviđa kaznu zatvora do godinu dana i novčano 45.000 evra za vređanje homoseksualaca u javnosti.

Homofobna skandiranja se često čuju sa tribina na utakmicama francuskih liga, klupski zvaničnici su ih dugo tolerisali, a fudbalski čelnici su se borili da pronađu odgovarajuće rešenje tog problema.

Posle utakmice na Parku prinčeva pre četiri godine između Pari Sen Žermena i Marseja, tokom koje su domaći navijači uzvikivali homofobne parole, francuska liga pokrenula je akcioni plan kojim je omogućila navijačima da prijave sekstističke, homofobne ili rasne incidente kojima su svedočili.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar