U trendu

Godišnjica smrti Harisa Brkića

Na današnji dan pre 22 godine preminuo je Haris Brkić, nekadašnji kapiten Partizana i košarkaš Budućnosti, čačanskog Borca i sarajevske Bosne. 

Brkić je kobnog 12. decembra 2000. godine ranije izašao sa treninga i prišao svom automobilu, tamo ga je sačekao nepoznati napadač koji je pucao u 26-godišnjeg košarkaša i naneo mu rane od kojih je preminuo tri dana kasnije, podsetio je danas Partizan.

Njegovi prijatelji Miroslav Berić, Mladjan Šilobad, Zoran Stevanović i drugi i danas su izašli na Centralno groblje i održali pomen.

„Toliko godina je prošlo, ali imam osećaj da mi je sve teže da pričam o tome, da se prisećam… Sve sam tužniji i tužniji. Jednostavno, ta slika ne može nikad da izbledi“, rekao je za Sport klub njegov saigrač Miroslav Berić.

„Igrali smo šest punih sezona zajedno dok 1997. nisam otišao u Taukeramiku. Haris je preuzeo kapitensku traku od mene. Kada sam se 2000. vratio u Humsku ponovo smo se ukrstili jer je on već u novembru raskinuo ugovor sa Budućnošću“, dodao je on.

Berić se još jednom prisetio čuvenog Brkićevog dvokorak, što je, kako je naveo „bio njegov prepoznatljiv pokret, svi su ga kopirali“.

„Prošle su 22 godine, a još se priča o Harisovom dvokoraku. On nije imao slabu tačku, bio je kompletan igrač. Milina je bilo imati ga za saigrača. Imam najlepše sećanje na njega, ne samo na terenu. Ni sa jednim igračem u životu nisam imao saradnju kao sa Harisom. Mogli smo zmureći da igramo zajedno“, rekao je Berić.

Berić je na kraju istakao da je velika sramota što njegovo ubistvo nije razrešeno.

„Palo je u zaborav, ali ne i kod nas. Mi ga nikad nećemo zaboraviti“, rekao je Berić.

Sa svega 26 godina, Haris Brkić je odigrao ukupno 294 zvanične utakmice i postigao je 3.740 koševa za Partizan.

Prve košarkaške korake, napravio je u sarajevskoj Bosni sa deset godina, a u Partizan je došao 1992. godine.

Nakon pozajmice čačanskom Borcu, od sezone 1993/94. nastupao je za prvi tim crno-belih. Narednih sezona sa velikim uspehom igrao je za tim iz Humske, sa kojim je osvojio tri titule prvaka države i tri nacionalna Kupa. U sezoni 1997/98, sa Partizanom je nastupao na fajnal-foru Evrolige u Barseloni.

Sa mladom reprezentacijom Jugoslavije osvojio je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Turskoj 1996. godine, a bio je i povremeni član seniorskog državnog tima.

U sezoni 1999/00. igrao je u podgoričkoj Budućnosti, sa kojom je osvojio još jednu titulu prvaka Jugoslavije. Krajem 2000. godine, ponovo se vratio u Partizan.

Partizan je saopštio da će jedan segment tokom evroligaške utakmice protiv Efesa u petak posvetiti Harisu Brkiću.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.