Halgrimson: Bio bih oduševljen kada bismo bili kao Lester

Jedan od selektora fudbalske reprezentacije Islanda Heimir Halgrimson rekao je danas da bi bio oduševljen kada bi njegova selekcija oponašala uspeh šampiona Premijer lige Lestera i osvojila Evropsko prvenstvo.

„Zaista bih želeo da se stvari završe kao što su se završile s Lesterom. Lester je igrao na svoju snagu, a mi pokušavamo da uradimo isto. Mislim da obe ekipe imaju isti duh, a čak smo spremni i da saradjujemo“, rekao je Halgrimson.

Island je u utorak pobedio Englesku sa 2:1 u osmini finala Evropskog prvenstva u Francuskoj i ostvario istorijski uspeh plasmanom medju osam najboljih u svom prvom učešću na nekom velikom takmičenju.

Engleska je povela iz jednaesterca Vejna Runija u četvrtom minutu, a Island je preokrenuo pogocima Ragnara Sigurdsona u šestom i Kolbajna Sigtorsona u 18. minutu. Halgrimson je posle gola Sigtorsona snimljen kako se smeje sa svojim saradnikom, Švedjaninom Larsom Lagerbekom.

„To je bio samo trenutak olakšanja. U razgovoru s igračima pre početka utakmice zaključili smo da je rano primljeni gol najgora stvar koja može da se dogodi… Naš brz odgovor je bio psihološki podsticaj za nas. Šokiralo nas je to što su tako rano postigli gol, ali mislim da je njih još više šokiralo to što smo mi još brže odgovorili. Nema ništa posebno u tom smehu, to je bio samo trenutak, samo zabava“, rekao je Halgrimson.

Island će u četvrtfinalu kontinentalnog šampionata igrati protiv domaćina Francuske, ali bez obzira na ishod, Halgrimson je uveren da je ovim rezultatom njegova država znatno dobila.

„Mislim da smo ovim rezultatom dobili malo više pažnje. Rekao sam pre prvenstva, a to ću sada i ponoviti, nama je cilj bio da islandski fudbal podignemo na viši nivo. Ne menjaju se ovim rezultatom samo stvari za igrače koji su ovde, već za islandski fudbal u celini. Pobeda nad Engleskom će uvek ostati u glavi Islandjana. Igrači će biti heroji po povratku kući“, rekao je on.

Lagerbek će po završetku prvenstva napustiti reprezentaciju Islanda i prepustiti Halgrimsonu da sam predvodi nacionalni tim.

„Morate da shvatite da je fudbal na Islandu amaterski. Neprocenjivo je to što je uradio Lagerbek. On je sa svojim velikim iskustvom došao na Island i preneo mnogima svoje znanje. To je sada njegova zaostavština… Znam da ne voli kompimente, ali to je zaista neprocenjivo“, rekao je Halgrimson.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.