U trendu

Hamilton: Verovao sam da mogu da pobedim, ostvario mi se dečački san

Vozač Mercedesa Luis Hamilton rekao je da je verovao u pobedu u večerašnjoj trci Formule 1 za Veliku nagradu SAD i da mu se ostvario dečečki san osvajanjem treće titule svetskog šampiona.

Hamilton je večeras pobedio u Ostinu, ostvario 43. pobedu u karijeri, a 10. u sezoni i osvojio treću titulu šampiona Formule 1, a drugu uzastopno.

On je u poslednje dve sezone ostvario 21 pobedu i prvi je vozač Formule 1 koji je pobedio u 10 i više trka u dve uzastopne sezone.

„Nema reči kojima bih objasnio kako se osećam. Ne bih ovo mogao da postignem bez mog tima. Volim vas i hvala na svemu što ste uradili za mene. Ovo je ostvarenje dečačkog sna. Osećam se divno. Znam da zvuči ludo, ali u svakom trenutku trke sam verovao da ću uspeti“, rekao je Hamilton posle trke.

„Poslednjih 10-15 krugova su bili teški. Ovo je bila izuzetna trka. Sada želim da grlim mnoge i da popijem piće. Trka je bila zabavna, bilo je uspona i padova a Niko je u jednom trenutku imao 10 sekundi prednosti. Bio sam iza, mučio se, ali onda sam se vratio jači. Nadam se da je moja porodica ponosna“, dodao je Hamilton.

On je titule osvajao prošle godine i 2008. a postao je prvi Britanac koji je uspeo da odbrani titulu, a tek drugi koji je tri puta osvajao prvenstvo, posle Džekija Stjuarta (1969, 1971. i 1973. godine).

Hamilton se sa 43 pobede popeo na treće mesto večne liste po broju trijumfa, ispred su Mihael Šumaher sa 91 i Alan Prost sa 51. Iza njega ostali su Sebastijan Fetel sa 42 i Ajrton Sena sa 41 pobedom.

„Sećam se kada sam prvi put osvojio šampionat Velike Britanije. Moj otac i ja smo na putu do kuće pevali: ‘Mi smo šampioni’. Teško je poverovati da sada stojim ovde kao trostruki svetski šampion“, rekao je 30-godišnji Hamilton.

On je postao 10. vozač koji je u Formuli 1 osvojio najmanje tri titule. Mihael Šumaher je sedam puta bio šampion, Huan Manuel Fanđo pet, a Alan Prost i Sebastijan Fetel po četiri puta. Po tri titule osvojili su Ajrton Sena, Niki Lauda, Nelson Pike, Džek Brabam i Džeki Stjuart.

Direktor Mercedesa Toto Volf rekao je da je trka u Ostinu bila fantastična.

„Bilo je mnogo uspona i padova, fantastična trka. Imali smo probleme na početku, na kraju je bilo tesno, ali presrećan sam. Luis je ove godine bio gotovo nepogrešiv, a ni vozilo ga nije izdalo. Ovo je neverovatan osećaj“, rekao je Volf.

Rozberg je rekao da je izuzetno razočaran drugim mestom.

„Zaista je neverovatno, ne znam šta se dogodilo. Izuzetno sam razočaran“, rekao je on.

Rozberg je krenuo sa pol-pozicije u Ostinu, ali ga je Hamilton obišao već u prvoj krivini.

„Okrenuo mi se volan, a to se nikada do sada nije dogodilo – ni na testiranjima, nigde. Moraćemo to da pogledamo. Mislim da je Luis bio previše agresivan na startu. Udarili smo jedan drugog… Ili je Luis udario mene. To nije bilo dobro“, rekao je Rozberg.

On je u završnici trke napravio grešku, koju je Hamilton iskoristio i preuzeo vođstvo.

„Teško je na takav način izgubiti vođstvo i pobedu“, rekao je Rozberg.

Za titulu se borio i vozač Ferarija Sebastijan Fetel, koji je zauzeo treće mesto, iza Mercedesovog dvojca. On je na podijumu bio srećniji od Rozberga i veselo je odgovarao na pitanja.

„Čestitam Hamiltonu. Zaslužio je da osvoji šampionsku titulu. Imamo dobro vozilo, mislim da smo prevazišli očekivanja. Ali, nije lepo kada prođeš kroz cilj i kada shvatiš da više nemaš šanse za osvajanje šampionske titule. Čestitam Luisu, ali mi smo sve bliži“, rekao je Fetel.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar