U trendu

Higins osvojio Međunarodni šampionat, izjednačio se sa Dejvisom

Četvorostruki svetski šampion u snukeru Džon Higins osvojio je danas Međunarodni šampionat u kineskom Dakingu, pošto je u finalu pobedio Dejvida Gilberta sa 10:5.

Higins, 12. snukeraš sveta, osvojio je tako svoj 28. turnir koji se boduje za svetsku rang listu i izjednačio se s legendarnim Stivom Dejvisom. Iza njih ostao je Roni O’Saliven sa turnirom manje, a ispred je sedmostruki svetski šampion Stiven Hendri sa 36 osvojenih renking turnira.

Na polovini meča igrači su bili izjednačeni, 4:4, a zatim je Higins osvojio šest od poslednjih sedam frejmova i osvojio titulu na najvrednijem snuker turniru koji se organizuje izvan Ujedinjenog Kraljevstva.

To je treća titula za Higinsa u sezoni, posle Vels opena u februaru i Australijan opena početkom jula. Ovom pobedom zaradio je 125.000 funti.

„Ovo je posebna stvar za mene, osvojio sam 28. titulu. Stiv Dejvis je bio moj heroj i kada sam odrastao nisam mogao ni da sanjam da bih mogao da izjednačim neki od njegovih rekorda. Ovaj trenutak neću nikada zaboraviti. Hendri je i dalje daleko i možda neću osvojiti toliko, ali nikad se ne zna. Ove godine sam osvojio tri titule i ako tako nastavim, Hendrija ću stići za tri godine“, rekao je Higins, preneli su britanski mediji.
 
„Volim snuker i mislim da se nikada neću povući. Naredni cilj mi je Svetsko prvenstvo, da osvojim još jednu titulu. Ako budem prikazao ovakvu igru, mislim da imam dobre šanse u Šefildu“, dodao je 40-godišnji Higins.

Gilbert, 40. igrač na svetskoj rang listi, prvi put je igrao u finalu nekog renking turnira i posle plasmana u finale popraviće poziciju na listi.

„Čudno je reći da sam razočaran što sam izgubio u finalu, pošto do sada nikada nisam igrao finale. Imao sam šanse, ali sam ih promašio, a Džon je ubacivao kugle. Razmišljao sam da ne smem da promašim jer će me on kazniti, a ponekad što se više trudite, bude vam mnogo teže. Kući idem sa 65.000 funti, što je više novca nego što sam ikada video“, rekao je 34-godišnji Gilbert .

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.