U trendu

Institut za ženski sport: Napredak značajan, ali nije dovoljan

BEOGRAD – Institut za ženski sport, organizacija koja radi sa ciljem da se svim devojčicama i ženama omogući jednak pristup i tretman u svim sportovima, obeležio je dve godine rada uz poruku da je napredak postignut, ali da ostaje još mnogo toga da se uradi.

„Sportski tereni još uvek nisu jednaki za žene i muškarce, za devojčice i dečake. Napredak u poslednje dve godine je značajan, ali i ipak nije dovoljan. Dok proslavljamo naš drugi rođendan, pozdravljamo sportske stručnjake, instuticije, organizacije i pojedince koji su uz nas, ali pozivamo i sve ostale da se zajedno posvetimo ispunjenju obećanja – da su mogućnosti za devojke i žene, na terenu i van njega, neograničene“, izjavila je Marina Maljković, osnivač Instituta za ženski sport i selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije.

Uoči obeležavanja drugog rođendana održane su dve radionice za devojčice – „Naša kičma naš je stub“, predavanje na temu pravilnog razvoja kičme, održao je Stevan Filipović, strukovni fizioterapeut i član medicinskog tima Instituta za ženski sport i „Kad nerviram sebe ne tolerišem ni druge“, na kojoj su devojčice učile pojam frustracije i osećaja nezadovoljstva i kako da dođu do najboljeg rešenja za toleranciju i prevazilaženja prepreka održala je Irena Anđelković, psiholog i član medicinskog tima Instituta za ženski sport.

Edukativno-zabavne radionice održane u saradnji sa Pokretom za žensku košarku Marina Maljković, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Više od 60 odsto devojčica osnovnoškolskog uzrasta nema redovnu fizičku aktivnost. Institut za ženski sport uspostavio je sistem besplatnih škola sportova za devojčice u 19 gradova širom Srbije, u kojima na čak 33 lokacije, dva puta nedeljno, radi više od 30 iskusnih trenera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar