U trendu

Institut za ženski sport u programu „Sportska diplomatija“

BEOGRAD – Institut za ženski sport i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu će u narednih godinu dana sarađivati na realizaciji jednog od najprestižnijih programa Stejt Departmenta za razvoj sporta – Sportska diplomatija.

Kako se navodi u saopštenju, Srbija će zahvaljujući ovom programu i saradnji sa Marinom Maljković imati priliku da na program razmene posalje 14 sportskih radnika i trenera koji se prvenstveno bave ženskom košarkom.

Program Sportska diplomatija (Sports Diplomacy), podrazumeva selekciju, pripremu i odlazak u SAD na tronedeljno stručno usavršavanje.

„Ponosna sam što je naša zemlja izabrana za učešće u ovom programu od koga očekujem mnogo. Ponosna sam i na Institut za ženski sport, organizaciju koja svakog dana raste i koja svojim delovanjem promoviše važne vrednosti, inkluziju, diverzitet i rodnu ravnopravnost. Lično ću biti angažovana na ovom projektu, jer ga svi vidimo kao šansu da se podignu kapaciteti za razvoj sporta u Srbiji, kroz osnaživanje sportskih radnika koji će imati edukaciju i stručnu praksu u zemlji koja služi svima kao primer za sve nivoe sportskih organizacija, od rekreativnog, preko univerzitetskog do profesionalnog nivoa“, izjavila je Marina Maljković, osnivač Instituta za ženski sport, košarkaški trener i selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije.

U okviru Programa Sportska diplomatija, sportski treneri i radnici iz Srbije imaće priliku da otputuju u SAD na stručno usavršavanje. Tokom boravka u SAD imaće obuku i praksu u veoma različitim sektorima, od nevladinih sportskih organizacija, preko univerzitetskog sporta, do vrhunskih profesionalnih organizacija poput WNBA.

Institut za ženski sport vodeća je organizacija za ženski rekreativni i prosfesionalni sport u jugoistočnoj Evropi, koju vode vrhunski sportski stručnjaci. Institut je neprofitna organizacija osnovana sa ciljem da omogući devojčicama i ženama da budu fizički aktivne i pomogne im da ostvare svoj pun potencijal u životu.

Institut radi na brojnim projektima, od kojih se ističe organizacija besplatnih škola sportova i radionica za devojčice uzrasta od sedam do 14 godina. Stručno vođene treninge za 14 sportova na 20 lokacija i sa preko 30 aktivnih trenera u 14 gradova širom Srbije, dva puta nedeljno, trenutno pohađa više od 1.000 devojčica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.