U trendu

Istorijski dan za srpski basket: Reprezentacija Srbije direktno se kvalifikovala na OI u Tokiju

FIBA je i zvanično saopštila imena po 4 ekipe u muškoj i ženskoj konkurenciji koje su se direktno kvalifikovale na Olimpijske igre 2020. i timove koji će igrati kvalifikacije za plasman u Tokio.
Prvi put u istoriji basket ZxZ postao je olimpijski sport, tako da će naći svoje mesto na OI koje se održavaju u Tokiju sledeće godine.

Najbolje 4 ekipe na FIBA rang-listi ZxZ u kategoriji žena (Rusija, Kina, Mongolija i Rumunija) obezbedile su putovanje na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, a turnir će se igrati od 25. do 29. jula, stoji na sajtu FIBA.

Najbolje 3 ekipe na FIBA rang-listi u kategoriji muškaraca (Srbija, Rusija i Kina), zajedno sa domaćinom Japanom, pridružiće im se u sportskom parku „Aomi urban sports“ u okrugu Aomi, na dugo očekivanom događaju.

FIBA rejting pojedinačnih federacija izračunava sabiranjem rangova na svetskoj rang-listi najboljih 100 igrača na svetu.

Ukupno po 20 timova u obe kategorije stići će u Tokio nakon kvalifikacionih olimpijskih turnira koji će se održati u Indiji tokom marta 2020. godine.

Uzbudljiv, urbani i inovativni basket ZxZ inspirisan je nekolicinom oblika strit-basketa koji se igraju širom sveta i smatraju se gradskim ekipnim sportom broj jedan na planeti. Sport koji FIBA uvodi na sledeće OI, podrazumeva duel dva tima sa po tri igrača koji se suočavaju na polovini košarkaškog terena.

Ovakav turnir je prvi put uspešno igran u međunarodnom takmičenju na Olimpijskim igrama mladih 2010. u Singapuru , a 9. juna 2017. godine ovaj sport je uvršten u olimpijski program, počev od Igara u Tokiju 2020. godine.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.