U trendu

Janković: Cilj da se više osoba sa invaliditetom bavi sportom

BEOGRAD – Cilj nam je da što više građana sa invaliditetom učestvuje u sportskim aktivnostima, jer je sport od nemerljivog značaja za očuvanje njihovog zdravlja i kapaciteta, rekla je danas Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ova institucija je zajedno sa Sportskim savezom osoba sa invaliditetom, u sklopu 34. Beogradskog maratona, organizovala akciju pod nazivom „Ravnopravno do cilja“.

„Devet godina organizujemo ovu akciju. Cilj nam je da svake godine podsetimo da još uvek nismo otklonili sve prepreke, ni arhitektonske, fizičke, pa ni one za naše građane sa oštećenjima sluha i vida. U tom smislu se otklanjaju druge poput znakovnih prevodilaca ili drugijh barijera. Ispred nas jer dosta posla, ali istovremeno da kažemo i da smo mnogo toga uradili“, izjavila je Janković Tanjugu.

Svake godine smo trčali Trku zsdovoljstva, ove godine idemo sa šetnjom zadovoljstva jer su drugačiji uslovi, s obzirom na epidemilošku aituaciju.

„Sve više građana nam se pridružuje svake godine jer žele da budu deo ove akcije, razumeju šta su problemi i šta je potrebno da uradimo da bismo bili ravnopravni. Možemo da budemo ravnopravni ako drušvo otkloni sve prepreke koje stoje pred građanima sa invaliditetom. Veliki broj dece učestvuje i ove godine, iz svih saveza i planiramo da ovu akciju nastavimo u godinama koje dolaze“

Kako je navela, akciji su se ove godine priključile i devojke iz mačevalačkog kluba Silni.

„Hoćemo da ukažemo da je potrebno i više žena u sportu i mnogo više podrške da žene ostabnu u sportu. One su osvajačice Evropskih i Balkanskih kupova, ali negde na prekretnici karijere i potrebna im je podrška da opstanu jer profesionalni sport ima neke druge zahteve i pravila. Mi se radujemo što su izabrale baš našu instituciju da budu i promotorke ravnopravnosti i da zajedno radimo na svim aktivnostima koje doprinose da istinski budemo društvo ravnopravnih ljudi“, istakla je Janković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.