U trendu

Jao Ming

Korpulentni kineski košarkaš, Jao Ming (Yao Ming), rođen je 12. septembra 1980. godine u Šangaju. Svoju profesionalnu karijeru započeo je u klubu Shanghai Sharks, u kom je igrao od 1997. godine do svog prelaska u NBA ligu, 2002. godine.

Veliki uspesi koje je postizao na kineskom prvenstvu, u nacionalnoj selekciji i na svetskim prvenstvima, doveli su ga u tim Houston Rockets-a, 2002. godine. Naime, sa juniorskom nacionalnom reprezentacijom, u kojoj je igrao od svoje 17. godine, osvojio je četiri azijska prvenstva, a sa košarkaškom reprezentacijom Kine do 22 godine – Svetsko prvenstvo 1997. godine.

U prvoj selekciji kineske reprezentacije počeo je da igra sa 19 godina. Godine 2001. bio je najbolji igrač kineske lige i najbolji igrač azijskog klupskog prvenstva. Iste godine imao je i najveći broj skokova u utakmicama azijskog klupskog prvenstva.

Ovaj 226 cm visok i 134 kg težak centar spada u 50 najviših košarkaša sveta. Trenutno je jedan od najpopularnijih igrača u Americi. Igrao je na All Star meču u svojoj prvoj sezoni u NBA-u, što nije baš tipično za pridošlice u ovoj ligi.

Svoju popularnost u Americi veoma je brzo unovčio učestvujući u snimanju velikog broja sportskih reklama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.