U trendu

Kada Novak realno može da stigne Federera? (foto, video)

Novak Đoković trenutno je prvi teniser sveta i tu poziciju sigurno će sačuvati u dogledno vreme, barem do Vimbldona, s obzirom na to da prošle godine na šljaci nije beležio rezultate na koje je navikao navijače tokom karijere.

Sada je Đoković ukupno 236 nedelja na prvom mestu na svetu i po tome je peti u istoriji. Iza njega je Rafael Nadal sa 196, a ispred su Džimi Konors sa 268, Ivan Lendl sa 270, Pit Sampras sa 286 i Rodžer Federer sa 310 sedmica na prvom mestu na svetu.

Dakle, Đokoviću je potrebno još tačno 74 nedelje kako bi stigao Federera. Jedna godina ima 52 nedelje, što znači da je Novaku potrebno još skoro godinu i po dana kako bi sustigao Federera. Ukoliko od sada ostane na vrhu u kontinuitetu, Đoković bi Švajcarca stigao 15. juna 2020. godine. Prvi put Novak je postao najbolji teniser sveta 4. jula 2011. godine, posle VImbldona koji je osvojio pobedom nad Nadalom u finalu.

U drugom delu godine Đoković će imati znatno teži zadatak – na travi je igrao finale Kvinsa i osvojio Vimbldon, potom je slavio u Sinsinatiju, na US openu i u Šangaju, a igrao je finala u Parizu i Londonu. „Lufta“ ima jedino na Rodžers kupu, pošto je tu prošle godine ispao od Cicipasa u trećem kolu.

Novak je trenutno ubedljivo prvi sa 10.955 bodova, drugi je Nadal sa 8.320, a slede Zverev (6.475), Del Potro (5.060) i Anderson (4.845).

(Saša Ozmo, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.