Karadžić: UEFA nije smela da podlegne političkim pritiscima

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Tomislav Karadžić rekao je danas da je prijem Kosova u UEFA politička odluka i da su uzdrmani temelji te organizacije, koja nije smela da poklekne pred političkim pritiscima.

„Ovo je politička odluka, UEFA ovim činom otvara Pandorinu kutiju. Fudbal je danas poražen, našao se u raljama politike i ovo je potez UEFA koji može da ima nesagledive posledice po fudbal. Ovo je tužan dan za fudbal i UEFA, jer su ovim činom uzdrmani temelji organizacije koja nije smela da poklekne pred političkim pritiscima“, navodi se u izjavi Karadžića objavljenoj na sajtu FSS-a.

Evropska fudbalska unija (UEFA) je danas primila Kosovo kao svoju 55. članicu, iako je prethodno odbijen predlog za promenu Statuta Uefe koji bi omogućio prijem zemlje koja nija članica Ujedinjenih nacija.

Po rečima Karadžića, FSS se četiri godine borio protiv toga i odbijao sve pokušaje, a najveći udarac je stigao od Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), čiji je prijem kosovska delegacija u UEFA posebno apsotrofirala.

„FSS i naša borba postali su mnogima smetnja i prepreka, ali protiv političke zloupotrebe fudbala nismo mogli. UEFA ima 38 članica čije su vlade priznale nezavisnost samoproglašene države i došli smo zbilja u situaciju da se borimo sami protiv svih. Mnoge delegacije tih zemalja su nam se izvinjavale i govorile kako moraju da slede uputstva političara“, kazao je prvi čovek srpskog fudbala.

Karadžić je istakao da sprečavanje promene Statuta omogućava nastavak borbe.

„U tako neravnopravnoj borbi uspeli smo da sprečimo promenu Statuta koja nam omogućava da nastavimo svoju borbu. I ovaj čin je neće zaustaviti, sada za sve naše ljude i klubove sa Kosova i Metohije, koji već funkcionišu u okviru našeg sistema“, rekao je Karadžić.

On je pomenuo i to što je od svih sportskih saveza, fudbalski sa Kosova prvi tražio, a poslednji dobio prijem u medjunarodne forume.

„Prvo su razni evropski savezi, košarkaški, rukometni i tako dalje, uzimali pod svoje okrilje samoproglašenu državu, a sećamo se da je prvo fudbalski savez takozvane države tražio prijem u UEFA. Uspevali smo da spustimo rampu, ali sada se već radilo o nemogućoj misiji. Uostalom, nije tajna, mnogi delegati su bili pod pritiskom svojih vlada, jednostavno su morali da slede političke odluke, a 38 vlada zemalja članica UEFA priznale su tvorevinu Kosovo“, naveo je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.