U trendu

Katar domaćin košarkaškog Svetskog prvenstva 2027.

Nakon što je prošle godine organizovao Svetsko prvenstvo u fudbalu, Katar će 2027. godine biti domaćin i Svetskog prvenstva za košarkaše, saopštila je danas Međunarodna košarkaška federacija (Fiba).

Kako je saopšteno, sve utakmice šampionata igraće se u glavnom gradu Katara, Dohi.

Bord Fiba je, kako se navodi, bio impresioniran ponudom Katara, a posebno elementima oko „kompaktnog geografskog položaja, jedinstvenom fleksibilnošću sa rasporedom turnira kako bi se najbolje služilo navijačima, kao i naglaskom na održivosti“.

„Jedna od najbolje povezanih destinacija na svetu, glavni grad Katara, Doha, ima direktne letove iz većine potencijalnih zemalja učesnica, dok nedavno unapređena mreža metroa i javnog prevoza povezuje sva mesta, pružajući vrhunsku uslugu za sve posetioce“, navela je Fiba.

Kao jedan od veoma važnih faktora, Fiba je navela i to što su sve dvorane u kojima će se igrati utakmice Svetskog prvenstva već izgrađene i što su udaljene najviše pola sata jedna od druge.

„Imati sva 32 tima koja učestvuju u jednom gradu predstavljaće jedinstvenu priliku za navijače da prisustvuju većem broju utakmica nego na bilo kom drugom Svetskom prvenstvu u poslednjih 20 godina“, rekao je generalni sekretar Fiba Andreas Zagklis.

Ovaj deo Azije će tako prvi put u istoriji biti domaćin jednog velikog košarkaškog takmičenja.

Fiba je, takođe, odredila da će domaćin Svetskog prvenstva za košarkašice 2026. godine biti Nemačka. Turnir će se održati tokom septembra te godine.

Ovo će biti drugi put da će Nemačka ugostiti najbolje košarkašice sveta, pošto je bila domaćin Svetskog prvenstva i 1998. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.