U trendu

Kina o ukidanju WTA turnira: Protivimo se politizaciji sporta

PEKING – Kina je danas saopštila da se protivi „politizaciji sporta“, nakon što je Ženska teniska asocijacija (WTA) suspendovala turnire u toj zemlji posle optužbi teniserke Peng Šuaji o tome kako ju je seksualno napastvovao bivši zamenik premijera DŽang Gaoli.

Kada je upitan da prokomentariše odluku WTA, portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin nije direktno komentarisao odluku WTA, ali je ponovio da se Kina „protivi politizaciji sporta“, preneo je Rojters.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je danas da je održao još jedan video razgovor sa Peng, nakon što je održao prvi razgovor prošlog meseca, u kojem je učestvovao i predsednik te organizacije, Tomas Bah.

„Delimo zabrinutost mnogih ljudi i organizacija o stanju i bezbednosti Peng Šuaji. Zbog toga je u sredu tim MOK-a razgovarao putem video linka sa njom još jednom“, naveo je MOK.

Rojters ističe da je Peking u značajnoj meri ostao nem na optužbe Peng i blokirao je diskusije na ovu temu na internetu.

Novina „Global tajms“ na engleskom, koja je pod okriljem lista „Pipls dejli“ vladajuće Komunističke partije, kritikovao je danas WTA, optuživši tu organizaciju da je „uvela politiku u ženski tenis“ i da služi kao poliga zapadnom javnom mnjenju.

„WTA je izdajnik olimpijskog duha. Neke snage na Zapadu podstiču na bojkot protiv Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022 godine“, naveli su iz „Global tajmsa“ na Tviteru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar